Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Plan schapenhouderij nog niet concreet

Plan schapenhouderij nog niet concreet

31/07/2019 05:08 - Merredith Bruce

Premier Mia Mottley van Barbados heeft vorig jaar op bezoek in Suriname het plan voor schapenhouderij besproken.

Premier Mia Mottley van Barbados heeft vorig jaar op bezoek in Suriname het plan voor schapenhouderij besproken. Foto: Twitter MiaAmorMottley  

PARAMARIBO - Een delegatie van Barbados onderhandelt op dit moment in Suriname over samenwerking tussen de twee landen. Een van de onderwerpen is de mogelijkheid tot grootschalige schapenhouderij hier door Barbadiaanse veeboeren, omdat er in hun land niet genoeg land beschikbaar is. Suriname heeft grond aangeboden voor de kweek van Black Belly-schapen.

Tanja Lieuw-A-Soe van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt desgevraagd dat in verband met het schapenproject de mogelijkheid besproken zal worden voor het opzetten van een breeding station ofwel kweekplaats. "Het is nu prematuur om daarover een reactie te geven, maar dat we samen wat gaan doen, staat wel vast. De concrete zaken gaan we nu diepgaand bespreken en kijken wat de beste methode is voor samenwerking." 

Lieuw-A-Soe zegt dat het niet alleen gaat om de schapenhouderij, maar ook om samenwerking op andere gebieden. "Ze willen de banden met Suriname voor export versterken." Barbados heeft ook interesse getoond in de visserijsector en cassaveproductie, zegt ze.

De delegatie bestaat uit onder andere de directeur en een technische vertegenwoordiger van het ministerie van Landbouw en Voedselveiligheid van Barbados, een afgevaardigde van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een speciale gezant van premier Mia Mottley, die hier zes maanden zal verblijven om zich te oriënteren.

De mogelijkheid om hier schapen te kweken was een van de onderwerpen die zijn besproken tijdens het bezoek van de premier aan Suriname eind vorig jaar. Barbados is vanwege het tekort aan landbouwgrond niet in staat om de gewenste populatie Black Belly-schapen te halen. Ons land beschikt volgens het eiland over genoeg land en schoon drinkwater om de kweek te faciliteren.

Er is daarom positief gereageerd op het aanbod vanuit Suriname. Guyana heeft een soortgelijk aanbod gedaan. Barbados heeft op dit moment ongeveer 15.000 schapen, maar wil dit brengen op minimaal 35.000 om te kunnen voldoen aan de jaarlijkse vleesbehoefte. De Barbadiaanse minister van Landbouw ziet het aanbod van Suriname en Guyana als een mogelijkheid om de productie verder te verhogen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina