Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Parmessar: ‘Kies voor Surinaamse producten’

Parmessar moedigt gebruik Surinaamse producten aan

30/07/2019 22:56 - Merredith Bruce

LVV-minister Rabin Parmessar (r) ging samen met Reuben Robertson (FAO), Jenna Wijngaarde (Voedselveligheidsadviseur LVV) en Simeon Collins (CAHFSA/l) tijdens een persconferentie in op de Caricom-workshop van vorige week.

LVV-minister Rabin Parmessar (r) ging samen met Reuben Robertson (FAO), Jenna Wijngaarde (Voedselveligheidsadviseur LVV) en Simeon Collins (CAHFSA/l) tijdens een persconferentie in op de Caricom-workshop van vorige week. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het streven naar voedselveiligheid staat volgens LVV-minister Rabin Parmessar niet los van de bewustwording bij de gemeenschap om op een veilige manier voedsel te produceren en veilig voedsel te consumeren. Hij vindt het daarom belangrijk dat er een beweging op gang wordt gebracht om primair te kiezen voor het Surinaams product.

"We moeten af van de koloniale mentaliteit dat alles dat van buitenaf komt beter is", zei hij zondag op een persconferentie. De bewindsman sprak naar aanleiding van een workshop over voedselveiligheid in Caricomlanden, die de vorige week is gehouden in Paramaribo. Op de persbijeenkomst zijn er mededelingen gedaan over de resultaten van dit seminar.

Alle vijftien Caricomlanden hebben besloten tot de oprichting van een taskforce, die zal adviseren bij het vaststellen van voedselveiligheid, versterken van de Caribische instanties voor voedselveiligheid en het streven naar harmonisatie van voedselveiligheidsstandaarden in de regio. Dit laatste zal ertoe moeten bijdragen dat lidlanden vrijelijk hun producten onderling kunnen verhandelen en daarmee minder dan nu hoeven te importeren uit de Verenigde Staten en Europa.

Simeon Collins, algemeen directeur van het Caribische Agentschap voor Landbouwgezondheid en Voedselveiligheid (Cahfsa), stelde dat het binnen de Caricom niet alleen gaat om vrij verkeer van personen, maar ook om vrij verkeer van producten. Parmessar noemde de workshop en wat daaruit is voortgevloeid een "belangrijke gebeurtenis" die blijvende invloed zal hebben voor de agenda van voedselveiligheid van het land en de regio.

Het is de bedoeling dat de taskforce valt onder de paraplu van het Cahfsa. Dit orgaan zal ook methoden identificeren om een regelmatige dialoog met de voedselproductiesector mogelijk te maken. Het voorstel tot de oprichting van de taskforce moet ingediend worden bij de ministerraad van Handel en Economische Ontwikkeling van de Caricom-landen (Coted). Parmessar zegde toe dat Cahfsa mag rekenen op de ondersteuning van de Surinaamse regering.

"We willen ervoor zorgen dat betrouwbare Surinaams agrovoedsel en voedselproducten van goede kwaliteit in de schappen van onze eigen supermarkten en elders in de wereld te vinden zijn." Hij noemde de stappen die nu worden gezet in verband met de strenge EU-regels voor import van groenten en fruit een ongoing process.

De vertegenwoordiger van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, Reuben Robertson, wees op de gezondheidsrisico's zoals niet-overdraagbare aandoeningen bij de import en het gebruik van de veelal ongezonde voeding buiten de regio. "Dus er is nog veel te doen om de zekerheid te geven dat onze voedselveiligheidssystemen in orde zijn en te garanderen dat onze producten veiliger zijn dan die we importeren."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina