Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'CBvS niet betrokken bij geldtransporten individuen'

'Centrale Bank niet betrokken bij geldtransporten door individuen'

30/07/2019 09:22 - Van onze redactie

'Centrale Bank niet betrokken bij geldtransporten door individuen'

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De Centrale Bank van Suriname (CBvS) ontkent met klem elke betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor geldtransporten door individuen. De moederbank vindt dan ook niet dat zij door de verkopen van euro’s aan cambio’s “indirect debet” is aan de smokkel van euro’s naar de Verenigde Staten.

"Vervoer van grote geldbedragen naar de Verenigde Staten door personen wordt op geen enkele wijze gestimuleerd of tot stand gebracht door de CBvS", aldus de bank zondagavond in een uitgegeven verklaring. Onderstreept wordt dat "indien zich zaken voordoen die indruisen tegen de wet Geldtransactiekantoren en de wet Toezicht Kredietinstellingen de CBvS niet zal schromen om daar op gepaste wijze tegen op te treden". 

"Benadrukt moet worden dat op het moment de Bank enige malafide praktijk bij de verstrekking van de euro's heeft geconstateerd, zij niet zal schromen kordaat op te treden." De moederbank legt ook het motief uit om euro's te verstrekken aan de cambio's. "Dat heeft alleen gelegen in het tegemoetkomen van de samenleving", wordt duidelijk gemaakt. 

Overigens, voor deze beschikbaarstelling geldt een rapportageplicht aan de Bank. De CBvS zegt bezig te zijn het National Risk Assessment-traject met de grootste zorgvuldigheid te coördineren zodat Suriname volgend jaar aan alle regelgeving kan voldoen. Daarnaast worden volgens de verklaring acties ondernomen om via internationaal gerenommeerde instituten weer reguliere geldverschepingen op gang te brengen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina