Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen psychische hulp voor buurtbewoners branden

Geen psychische hulp voor buurtbewoners branden

28/07/2019 00:00 - Gilliamo Orban

De woningbrand aan de Ellestraat waarbij de vier kinderen het leven hebben gelaten.

De woningbrand aan de Ellestraat waarbij de vier kinderen het leven hebben gelaten. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Buurtbewoners van Latour, waar vier jonge kinderen op 2 juli zijn omgekomen in een brand, schijnen geen psychische hulp nodig te hebben. Het traumateam dat was ingesteld om de omwonenden bij te staan, heeft geen noemenswaardige gevallen genoteerd.

"Er waren wel twee buurtbewoners die zeiden dat ze dingen hoorden en zagen. Maar we hebben ze gezegd dat, naarmate de tijd verstrijkt, het kan ophouden", zegt Henk Amstelveen, lid van het traumateam dat op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting was ingesteld.

Mochten deze problemen over een paar weken nog spelen, dan moet er professioneel worden ingegrepen. "Het zal niet meer normaal zijn als de slapeloze nachten niet verdwijnen", meent Amstelveen. Hij prijst de wijze waarop Surinamers voor elkaar klaarstaan in droeve tijden. De dedeoso en het aansteken van kaarsen bij de verbrande woning zijn enkele manieren geweest om het leed te verzachten. "De wijze van rouwen heeft de mensen goed gedaan."

Het traumateam heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met buurtbewoners om voeling met hen te houden. Sommige mensen hebben de jongens horen gillen tijdens de brand; anderen hebben de hulpeloze kinderen gezien. De mensen weten volgens Amstelveen hoe ze psychische begeleiding kunnen krijgen als ze die nodig hebben.

"Want verborgen verdriet en aanhoudende angst zijn zaken die onder de loep genomen moeten worden." Los hiervan heeft het traumateam ook werk verzet op de school die een van de jongetjes bezocht. "Ik ben weer langs geweest en het blijkt goed te gaan met de kinderen en leerkrachten", zegt Amstelveen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina