Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sharman vreest terugkeer ‘wisselen mammie?’

Sharman vreest terugkeer ‘wisselen mammie?’ in straatbeeld

27/07/2019 00:02 - Wilfred Leeuwin

Sharman vreest terugkeer ‘wisselen mammie?’ in straatbeeld

Foto: dWT  

PARAMARIBO - VHP-assembleelid Dew Sharman vreest dat weer gauw het straatbeeld van illegale geldwisselaars zal opduiken die mensen proberen te verleiden om bij hen hun vreemde valuta te wisselen tegen een willekeurige koers. “Er wordt eigenlijk een push gegeven aan de illegale markt om te floreren. Straks wordt het weer een situatie van de bekende roep: ‘mammie, mammie wisselen’.”

Hij wil dat de regering het parlement omstandig informeert over "de monetaire financiering van 670 miljoen US dollar vanaf maart". De regering zal moeten uitleggen hoe en waarom dat is gedaan en wat de uitwerking daarvan zal zijn op de samenleving. Hij plaatst het financiële beleid, de monetaire financiering en inbeslagname van miljoenen aan vreemde valuta uit Suriname door Nederland en de Verenigde Staten van Amerika op één lijn.

De parlementariër stelt dat de Centrale Bank van Suriname een bandbreedte heeft vastgesteld die heel marginaal is en de illegale valutamarkt aanzet om weer actief te worden. Hij vreest dat terwijl het door de huidige situatie moeilijk is om via de banken valuta te krijgen, dat wel zal kunnen door het illegaal circuit. Meerdere parlementariërs hebben donderdag tijdens het vragenuurtje aandacht gevraagd voor het financiële beleid van de regering.

VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien wijst op de vele afwijkende resoluties van de regering aan het parlement om aan extra geld te komen. Hij spreekt van geldverspilling buiten de comptabele regels om. Fractievoorzitter Amzad Abdoel van de NDP wil uitleg over de inbeslagname van 1,6 miljoen euro in de Verenigde Staten. Dit geld zou door enkele cambio's zijn verstuurd naar cliënten in het buitenland.

Abdoel wil weten waar het geld werkelijk vandaan komt en van wie het is, welke cambio's betrokken zijn en of zij vergunning hadden van de Deviezencommissie voor zo een transactie. Als het gaat om malafide cambio's wil hij weten welke maatregelen tegen hen getroffen zullen worden. "Ik vraag mij ook af waarom er niet op een adequate manier gebruik wordt gemaakt van de identificatieplicht zoals vereist in de wet."

Het parlement heeft een afwijkingsresolutie van de regering ontvangen om 66 miljoen euro, overeenkomend met iets meer dan SRD 500 miljoen goed te keuren voor een agro-industrieel park, zegt Abdoel. Voor dit project is SRD 266 miljoen opgebracht op de begroting van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Abdoel vraagt zich af waarom de afwijking zo fors is. 

De coördinator van de regering, minister Soewarto Moestadja, zei dat vicepresident Ashwin Adhin een belangrijke rol heeft gespeeld bij de onderhandelingen voor euro-financiering en dat hij het parlement hierover zal informeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen