Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Alleen toegang tot water niet voldoende

Alleen toegang tot water niet voldoende

27/07/2019 03:34 - Aidy Pinas-Agodeba

Een man maakt gebruik van een openbare kraan van de SWM. De waterleidingmaatschappij zet zich in om iedereen in Suriname te voorzien van veilig en schoon drinkwater.

Een man maakt gebruik van een openbare kraan van de SWM. De waterleidingmaatschappij zet zich in om iedereen in Suriname te voorzien van veilig en schoon drinkwater. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Alleen toegang tot water is niet voldoende. Het water moet schoon zijn, veilig om te drinken en niet te ver weg zijn. Investering door de regering is dus vereist als nog niet voldaan wordt deze voorwaarden, vindt Unicef. “Het beleid van de regering is erop gericht om iedereen in Suriname te voorzien van veilig en schoon drinkwater. Dit is een van de prioriteiten van de regering”, vertelt directeur Natuurlijke Hulpbronnen Dave Abeleven.

De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft een groot deel van de kustvlakte al aangesloten op het waterleidingnet. Abeleven zegt dat er samen met het bedrijf naar mogelijkheden wordt gekeken om ook de bewoners in het binnenland goed drinkwater te geven. Zij maken vooral gebruik van rivierwater, maar de laatste jaren is de kwaliteit ervan door onder meer gebruik van kwik achteruitgegaan. Er moeten alternatieven worden gezocht.

De omstandigheden in het binnenland zijn anders, maar toch is het volgens Abeleven gelukt om enkele dorpen te voorzien van schoon drinkwater. In de verafgelegen gebieden is het zeker een uitdaging, maar de overheid moet ervoor zorgen dat er ook daar gezond drinkwater is.

Er lopen trajecten met de Watergroep in België, zegt de directeur. Ook financiering vanuit de Islamitische Ontwikkelingsbank moet helpen om de drinkwatervoorziening te verbeteren. "De overheid zal ervoor zorgen dat ze hoe dan ook geaccommodeerd wordt zodat de watervoorziening gegarandeerd is", stelt hij.

Over de klachten betreffende de kwaliteit van het water zegt hij dat de SWM de mogelijkheid heeft om de kwaliteit van het water te meten. "Van tijd tot tijd moet er eventueel een zuivering of spoeling plaatsvinden. Er wordt dus toezicht gehouden dat de kwaliteit van het water op peil blijft en wel volgens standaarden van de Paho/WHO", onderstreept de directeur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina