Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Doek voor Chinese trawlers gevallen

Doek voor Chinese trawlers gevallen

26/07/2019 16:06 - Ivan Cairo

Een hektrawler.

Een hektrawler. Foto: Google Images  

PARAMARIBO - Indien de zes trawlers uit China niet vrijwillig vertrekken, is de overheid gerechtigd hen desnoods met geweld te dwingen Surinames territoriale wateren en economische zone te verlaten en het ruime sop te kiezen. Dat proces was reeds ingezet, zegt advocaat Monique Vos, toen Ros National Fishery enkele maanden geleden een vordering tegen de Staat instelde om te voorkomen dat haar vissersboten uit Surinaamse wateren werden verwijderd.

Kortgedingrechter Alida Johanns heeft donderdag de vordering van de booteigenaar afgewezen. Vos die namens de Staat in deze zaak optrad, zegt dat de magistraat de overwegingen op grond waarvan de vordering is afgewezen niet heeft opgelezen. "Zodra we het vonnis op papier hebben, zullen we dat zien. De rechter is gisteren ook niet ingegaan op het formeel verweer dat ik heb gevoerd. Dat zullen we misschien ook in het schriftelijk vonnis lezen", zegt de advocaat.

Sinds november vorig jaar pleiten lokale vissersorganisaties voor het vertrek van de trawlers omdat die, gelet op hun productievermogen, in staat zouden zijn een enorme ravage aan te richten in Surinames visgronden en derhalve een bedreiging vormen voor de lokale visserij. In de vordering van Ros National Fishery was gevraagd dat de Staat, met name de Kustwacht die reeds erop uit was gestuurd om de trawlers te verjagen, een pas op de plaats maakte.

"Dat is ook gebeurd en nu zal het proces weer op gang gebracht worden. Toen waren de boten reeds aangemaand om te vertrekken." De kortgedingrechter heeft niet aangegeven wanneer de vaartuigen moeten zijn vertrokken. "De rechter kan niet beslissen wanneer ze weg moeten. De overheid is daartoe bevoegd", aldus Vos.

Het is volgens haar zo klaar als een klontje dat de vissersboten niet voldoen aan de wettelijke regels en de voorwaarden om in Surinaamse wateren te mogen vissen. Hun pk-vermogen en lengte overschreden het toegestane maximum. "Ze voldoen gewoon niet aan de wet en de voorwaarden."

Dat wordt beaamd door een in jubelstemming verkerende Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief. Deze organisatie heeft vanaf het moment dat de trawlers uit China arriveerden, daartegen geageerd. Nu wordt de betekening van het vonnis afgewacht om eventuele stappen richting de autoriteiten te bepalen, mocht het vertrek van de vaartuigen niet snel genoeg gaan.

Momenteel ondervinden betrokkenen in de kustvisserij last van de aanwezigheid van de trawlers, zegt Lall. Ze liggen namelijk voor anker in het gebied waar de lokale vissers opereren. "Wij zijn tevreden met de uitspraak van de rechter. Het is precies wat we hadden verwacht. Op basis van de wet is nu aangegeven dat ons standpunt legitiem is en dat de boten niet voldoen aan de eisen, zoals genoemd in de Visserijwet en de vergunningsvoorwaarden", aldus de secretaris.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina