Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Organisatoren: Duurdere vergunning niet haalbaar

Organisatoren: Drastische verhoging vergunningskosten is doodssteek

25/07/2019 19:04 - Gilliamo Orban

Organisatoren van publieke evenementen in Paramaribo Zuid-West vinden dat ze worden ontmoedigd door de enorme tariefverhoging voor een vergunningaanvraag.

Organisatoren van publieke evenementen in Paramaribo Zuid-West vinden dat ze worden ontmoedigd door de enorme tariefverhoging voor een vergunningaanvraag. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Organisatoren van publieke evenementen in Paramaribo Zuid-West zijn niet te spreken over de enorme verhoging van de tarieven voor het aanvragen van een vergunning. De vergunning voor een eenmalig evenement kost SRD 5.000, terwijl SRD 1.000 moet worden neergeteld voor een vergunning voor langere tijd.

"Voor ons die onder meer jaarlijkse evenementen organiseren wordt dat niet meer rendabel, want er komen niet eens vijfhonderd mensen bij onze activiteiten", zei Omouth Matte van de belangengroep, die evenementen organiseert, woensdag tijdens een persconferentie aan de Toekomstweg. Het oude tarief was SRD 50.

De organisatoren hebben twee weken geleden een gesprek met districtscommissaris Eric Grauwde aangevraagd, maar daarop is niet gereageerd. Na de persconferentie zijn zij onaangekondigd naar hem toe gegaan. "Hij heeft gezegd dat hij naar de persconferentie gaat luisteren en als er behoefte is om de praten, zal hij ons uitnodigen", zegt Matte teleurgesteld.

Hij legde tijdens de persconferentie uit dat behalve de SRD 5.000, er SRD 6 belasting moet worden betaald op een toegangskaart. Voor vijfhonderd kaarten wordt dat SRD 3.000. Artiestenbelasting ligt tussen SRD 1.000 en SRD 1.500 en de borgsom van de organisatoren is SRD 7.500. Mochten ze de eindtijd van het evenement niet overschrijden en de plek hebben schoongemaakt na het feest, krijgen ze dit laatste bedrag terug.

"Het komt erop neer dat we totaal SRD 9.500 aan de overheid geven voor een evenement, terwijl we nog moeten betalen voor de locatie, beveiliging en geluidinstallaties", somde Matte op. Hij stelt dat een van de doelstellingen van evenementen is het promoten van onder meer zangtalent. "We geven ze een podium om hun kunnen te tonen aan het publiek. We hebben hier veel talenten zien groeien tot grote artiesten, maar raken nu ontmoedigd door het beleid."

In Wanica en Para wordt volgens hem SRD 300 betaald voor aanvraag van een vergunning. Ook collega-evenementenorganisator Gilles Nasa stelt dat artiesten de dupe worden van de maartregel. "Er komen grote artiesten uit Paramaribo Zuid-West zoals Kater Karma, Psycho en Jackson Blai. Deze jongens zijn begonnen bij het BEP-centrum, Ubeco en buurtcentrum Stibula", herinnert Nasa zich.

Hij wijst er vervolgens op dat een danspartij bij Ubeco, dat vijfhonderd mensen kan accommoderen, niet hetzelfde is als een evenement in Live Entertainment Center, het voormalige Flamboyant Park, waar zeven- tot tienduizend bezoekers terecht kunnen. Toch moeten de organisatoren van openbare vermakelijkheden in Paramaribo Zuid-West SRD 5.000 neertellen.

"In de circulaire van de dc staat 'muziekfestival' en wij vragen ons af of een dansi bij het BEP-centrum ook tot een festival gerekend kan worden. De show van Buju Banton zou je een muziekfestival kunnen noemen." Een andere organisator, de oud-topvoetballer Jozef Joekoe, wees erop dat er kinderrijke buurten zijn in Paramaribo Zuid-West. Veel kinderen kunnen in het criminele circuit terechtkomen, mocht er geen recreatie voor hen zijn.

Hij wil ook dat de overheid de tijdsduur van evenementen in heroverweging neemt. "We kunnen niet vroeg stoppen met een danspartij, terwijl wij zoveel kosten hebben gemaakt. Anders is de zaak niet rendabel en hierdoor wordt recreatie niet gestimuleerd." Districtscommissaris Eric Grauwde van Paramaribo Zuid-West wil voorlopig niet uitgebreid ingaan op de kwestie. Hij volstaat met: "Ik geef invulling aan de wet".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen