Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Caricom-standaarden voor voedselveiligheid

Gemeenschappelijke Caricom-standaarden voor voedselveiligheid in de maak

24/07/2019 00:04 - Merredith Bruce

Reuben Robertson, FAO-vertegenwoordiger voor Suriname en Trinidad en Tobago.

Reuben Robertson, FAO-vertegenwoordiger voor Suriname en Trinidad en Tobago. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Een van de zaken die de onderlinge handel in voedselproducten binnen de Caricom-landen stagneert, betreft de veiligheid van de producten. Om deze barriére weg te werken, zullen er gemeenschappelijke standaarden voor voedselveiligheid worden vastgesteld door organen binnen het Caribisch Gebied die toezicht daarop houden.

Op een driedaagse workshop in Hotel Ramada die dinsdag is begonnen, worden er besprekingen hierover gevoerd. De workshop wordt gehouden door het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP), onder leiding van het ministerie van Landbouw, Veetelt en Visserij) in samenwerking met de Caribbean Agriculture, Health and Food Safety Agency (CAHFSA).

Ondanks de aanwezigheid van vastgestelde regelingen (CSME) die de beperkingen bij het vrije verkeer van goederen moeten wegnemen, zijn er toch nog zaken die de markttoegang binnen de Caricom bemoeilijken, zegt Reuben Robertson, vertegenwoordiger van de VN-voedsel- en landbouworganisatie (FAO) voor Suriname en Trinidad and Tobago.

Deze situatie leidt ertoe dat heel veel producten uit landen buiten de Caricom worden geïmporteerd. "Recente cijfers tonen aan dat slechts 15 procent van de totale importen binnen de Caricom producten uit de regio betreft. De rest wordt geïmporteerd uit andere landen buiten de regio en dat is naar schatting zeker 4,5 miljard US dollar aan voedselproducten per jaar."

Veel van deze producten zouden uit de regio zelf geïmporteerd kunnen worden, stelt Robertson, maar vanwege de non-tarifaire belemmeringen zoals technische, hygiënische en douanevoorschriften, waarmee de regio kampt, wordt gemakkelijk ervoor gekozen om de goederen uit andere landen dan die in de Caricom te importeren.

De FAO-vertegenwoordiger stelt dat deze uitdagingen al jaren bestaan. "Overheden hebben veel geld gestopt in het voldoen aan fytosanitaire voorschriften om de handel te bevorderen, maar we merken dat er toch belemmeringen zijn." Hoewel hij welwillendheid merkt bij de landen om deze barrières op te heffen, constateert hij dat continuïteit van beleid een serieus probleem is waar ook aandacht aan besteed moet worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina