Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Leuke dingen

COLUMN: Leuke dingen

24/07/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Leuke dingen

Ivan Cairo  

‘...Wij gaan leuke dingen doen. Wij gaan naar Suriname, wij gaan leuke dingen doen...’ Sinds eind vorig jaar galmt deze tune van Corona Band geregeld door de radio of op feestjes en gooit menigeen op de maat de benen los of schudt het achterwerk. Intussen weten we allemaal welke leuke dingen de zanger van dit liedje eerder deze maand in Suriname is komen doen. Bij terugkeer in Nederland een week of wat geleden, na met de band op tournee in Suriname te zijn geweest, is hij op Schiphol gepakt met drugs.

Van een rechtbank in Nederland mag hij enkele maanden in de cel brommen en volgens een berichtje van de band op zijn Facebook-pagina komt Haroen in oktober weer vrij om de fans te vermaken. Voor zover ik heb kunnen nagaan heeft de band als eerste zelf via sociale media bekendgemaakt dat Haroen was aangehouden door de marechaussee. Zeer lofwaardig, omdat zo wilde speculaties werden voorkomen. Hoe deze kwestie daarna is aangepakt, verdient evenwel geen schoonheidsprijs. Op geen enkele wijze is de handeling van Haroen afgekeurd nadat duidelijk was wat er aan de hand was.

Integendeel heeft de band gedaan alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Dat drugssmokkel cool is. De organisatie kwam met een korte mededeling die uitstraalde dat de band opgelucht was dat Haroen slechts tot oktober in de gevangenis zal vertoeven en daarna met open armen zal worden ontvangen, dus business as usual. Er werd gedaan alsof de man een prijsje had gewonnen dat hij is gaan ophalen of dat hij herstellende is van een ziekte en daardoor voor korte tijd niet beschikbaar zal zijn.

Wanneer een journalist de band vervolgens vraagt wat ze van de hele situatie vindt, wordt doodleuk gezegd dat deze vraag aan Haroen gesteld moet worden in oktober wanneer hij vrijkomt. Deze gasten hebben in hun arrogantie helaas niet door, of gaan er bewust aan voorbij, hoeveel schade ze het land berokkenen met hun onverantwoordelijk, eigenlijk crimineel, gedrag.

Wanneer een onbekende visverkoper of straatventer die een kansje waagt en met drugs in Nederland of elders wordt gepakt, dan zal dat zeer waarschijnlijk weinig opzien baren en niet de voorpagina's van de kranten of nieuwssites halen. Anders is het wanneer het om bekende personen gaat zoals politici, hoge ambtenaren, artiesten, kunstenaars, journalisten of andere personen met hoge maatschappelijke functies.

Corona Band hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Het is niet de eerste band waarvan een of meer leden in de fout zijn gegaan. De band mag gerust afkijken van hoe groepen zoals Naks en A Sa Go zijn omgegaan met een soortgelijke situatie toen hun leden jaren geleden ook dezelfde fout als Haroen hadden gemaakt.

Er werden verontschuldigingen aan de Surinaamse samenleving en vooral de fans aangeboden. Zo gaat elke verantwoordelijke en zichzelf respecterende organisatie om met moeilijke situaties. Corona Band is nu aan zet, want de verkeerde leuke dingen van Haroen kunnen ons gestolen worden.

Het doet de reputatie van Suriname geen goed en de band is ten minste aan de samenleving en zeker de talrijke jongeren onder haar fans verplicht afstand te nemen van de verkeerde handelingen. Laat het niet zo zijn dat de band het moreel verval in stand helpt houden, en voor jongeren het voorbeeld is om ook verkeerde dingen te doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina