Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bandleiders kunnen smokkel niet voorkomen

Bandleiders kunnen drugssmokkel niet voorkomen

24/07/2019 20:49 - Shanavon Arsomedjo

Bandleiders kunnen drugssmokkel niet voorkomen

De leden van Esse & Friends vóór vertrek naar Nederland. Foto: Collectie Esse & Friends  

PARAMARIBO - “Je kan zoveel praten als je wil, maar uiteindelijk heeft eenieder zijn eigen wil en doet iedereen waar die zin in heeft.” Woorden van Clarence Dors, de muzikale leider en trompetist van Esse & Friends, in gesprek met de Ware Tijd.

Hij is teleurgesteld dat een lid van de kasekoformatie, de 48-jarige sologitarist A.S., een strafbaar feit heeft gepleegd. Hij werd op 15 juli aangehouden op de Johan Adolf Pengel-luchthaven wegens overtreding van de wet op verdovende middelen. "Maar als het al is gebeurd, kan je er niet veel aan doen dan teleurgesteld zijn. Dit soort dingen zijn niet te voorkomen. Hoeveel je ook praat, de mens is niet te peilen. Wij kunnen alleen maar blijven praten en hopen dat het niet weer gebeurt."

A.S. is de tweede muzikant in korte tijd die werd opgepakt vanwege drugsbezit. Voorzanger Wendel 'Haroen' Bendt van Corona werd op 6 juli na terugkeer van de Keti-Koti Tour in Suriname op Schiphol aangehouden met drugs. Dors zegt vóór vertrek met de bandleden te hebben gesproken. Er werd een duidelijke afspraak gemaakt dat zij zich niet zouden inlaten met drugssmokkel. Vooral ook omdat zij na tien jaar weer naar Nederland gingen en de band zijn goede reputatie wilde behouden.

De naam van de band blijkt vooralsnog niet geschaad. "We hebben juist de ondersteuning gehad van onze fans. Zij zijn van mening dat één lid het niet voor de hele band kan verpesten", zegt Dors. "Het is uiteindelijk zijn eigen keus geweest die stap te nemen." Esse & Friends staat geboekt voor meer dan tien optredens. A.S. wordt niet echt gemist tijdens de shows. Zijn instrument is vervangen door een keyboard.

De muzikale leider is verrast dat zijn sologitarist drugs heeft geprobeerd te smokkelen. Door de manier waarop hij in elkaar zit, zou je het niet van iemand als hem verwachten, zegt Dors. "Zo te zien verandert elk mens." Op de vraag wat er gaat gebeuren wanneer het bandlid vrijkomt, antwoordt Dors dat hij in elk geval niet wordt weggejaagd. "Elk mens verdient een kans. Als God ons kansen geeft, wie zijn wij om dat niet te doen met onze medemens." De muzikale leider sluit niet uit dat A.S. voor enkele jaren geen visum krijgt voor Europa.

Eind van de maand vliegt Naks Kawina Loco ook naar Nederland. Bandleider Henny Panka zegt al motivatiegesprekken met de leden te hebben gehad. Ook zal hij in contact treden met de Narcoticabrigade van het Korps Politie Suriname en houdt hij de band op de hoogte van de honderdprocentcontrole die op de luchthaven zal plaatsvinden. "Ik kan de bandleden zo veel begeleiden als ik wil, maar als de persoon als enkeling reist, kan je er nooit zeker van zijn dat die niet over de schreef zal gaan. Je mag nog zoveel zeggen als je wil, maar het ligt uiteindelijk aan de persoon wat die doet", zegt Panka.

Op 11 april 2009 werden achttien leden van Naks Kaseko Loco op Schiphol aangehouden. Advocaat Gerald Roethof bevestigde later tegenover de Ware Tijd dat bij slechts één persoon van de groep, de geluidsman Seedo, drugs waren aangetroffen. De technicus bekende cocaïne te hebben gesmokkeld. Bandleider Jerrel Verwey bleef een poos aangehouden, omdat hij niet door de bodyscan wilde. Twee jaar daarvoor werd voorzanger Ruben 'Stoffie' Muringen op Schiphol gearresteerd wegens drugssmokkel. Hij was vooruit gereisd. De cocaïne werd aangetroffen in zijn schoenzool.

Eerder was de andere voorzanger, Carlos Aaron, veroordeeld voor zijn aandeel in de witwaszaak rond ex-minister Siegfried Gilds. In juli 2009 werd acteur Jerrel Vierklau van toneelgroep A Sa Go aangehouden op Schiphol. Hij viel door de mand na de honderdprocentcontrole. Ook een drummer van een populaire kasekogroep, die op eigen houtje was afgereisd in aanloop van een tour, was betrapt. In juni 2008 waren zeven man van A Sa Go op Schiphol aangehouden op verdenking van drugssmokkel.

Het was toen de vierde keer in zes maanden dat een cultureel gezelschap uit Suriname bij de controle op Schiphol tegen de lamp liep. In de eerste drie gevallen ging het om brassbands, waarvan de leden bolletjes coke hadden geslikt. Programmamaker Ome Tjon van radiozender Razo in Zuidoost zei toen tegen Het Parool dat de drugshandel in Suriname de culturele sector heeft ontdekt als dekmantel voor zijn praktijken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina