Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Greenheart-vrouwen: ‘We zijn erg bezorgd’

Medewerksters Greenheart: 'We zijn erg bezorgd'

23/07/2019 06:17 - Gilliamo Orban

‘We maken ons echt bezorgd’

 

PARAMARIBO - Vrouwen die werken bij houtmaatschappij Greenheart in Apoera nemen het initiatief om de ontslagdreiging onder de aandacht van president Desi Bouterse te brengen. De leiding van het bedrijf heeft onlangs gezegd dat het af wil van zestig arbeiders, omdat de onderneming de afgelopen jaren onder meer veel verlies heeft geleden.

De vrouwen zullen spoedig een brief voor de president, die ondertekend zal zijn door werknemers, overhandigen aan districtscommissaris Joanna Aroepa van Kabalebo. "We zijn erg bezorgd omdat er ook alleenstaande moeders werken bij Greenheart. Weer anderen moeten hun mannen ondersteunen, omdat ze studerende kinderen hebben in Paramaribo of Nickerie." Dit zegt Carmelita van den Burg, die namens de vrouwelijke medewerkers praat.

De banen liggen niet voor het oprapen in het gebied, zegt Van den Burg, die ook basya van Apoera is. "Mocht je dan werkzaam zijn bij een houtbedrijf, betaalt dat wanneer en hoeveel het wil. Mensen moeten hierdoor goederen op rekening kopen en pas wanneer ze hun geld ontvangen, kunnen ze betalen."

Er werken volgens haar ongeveer dertig vrouwen bij Greenheart in Apoera. In totaal gaat het om ongeveer 140 mensen, van wie de helft lokale krachten. Volgens de woordvoerder had het bedrijf eerder gesteld dat het zonder werk zou zitten, wanneer een ingetrokken concessie niet zou worden teruggegeven. Greenheart heeft intussen de concessie weer in handen, maar blijft erbij dat ze werknemers moet laten gaan.

Van den Burg is hier verbaasd over: "Nu is het probleem opgelost en toch moeten we weg." Toen deze kwestie zich eerder dit jaar speelde, zijn werknemers naar de districtscommissaris gestapt voor een oplossing. De woordvoerder stelt dat het bedrijf de vrouwen heeft geadviseerd zich te bundelen in kleine ondernemingen die contracten kunnen sluiten met Greenheart. Deze bedrijfjes zullen belast worden met schoonmaak- en keukenwerkzaamheden.

"We hebben het equipment niet en moeten ook zorgen dat mensen een ziektekostenregeling hebben. Er komen een aantal zaken bij kijken en als we het niet goed doen, kan het bedrijf het contract beëindigen", zegt Van den Burg. Van Greenheart kreeg de Ware Tijd te horen dat momenteel niemand de krant te woord kan staan.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina