Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Franse justitie onderzoekt dood militairen

Franse justitie onderzoekt dood militairen in illegale goudmijn

23/07/2019 10:38 - Ivan Cairo

De Franse ambassadeur Antoine Joly.

De Franse ambassadeur Antoine Joly. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het onderzoek naar de dood van drie Franse militairen, eind vorige week in een illegale goudmijn in Frans-Guyana, is nog gaande. Het onderzoek van de gendarmes staat onder supervisie van de openbare aanklager in Cayenne, zegt de Franse ambassadeur Antoine Joly. “Het is nog niet afgerond en het is niet bekend wat precies is gebeurd."

Bij het incident waren acht militairen betrokken. Drie stierven ter plekke en vijf anderen werden naar het ziekenhuis overgebracht. Een van hen is er slecht aan toe. "Het gaat om verstikking in een ondergrondse tunnel die was aangelegd door illegale gouddelvers, maar er is ook een beroep gedaan op Parijs om extra onderzoek te doen om welk gas het gaat", aldus de diplomaat.

Hij benadrukt dat het incident zich niet op Surinaamse bodem heeft voorgedaan, maar in het binnenland van Frans-Guyana dicht bij de grens met Suriname. De militairen waren betrokken bij een operatie om een illegale goudmijn te vernietigen, meldde de Franse minister van Defensie, Florence Parly.

Elke dag trekken meer dan vijfhonderd militairen, politieagenten en boswachters erop uit om op te treden tegen illegale gouddelvers in Frans-Guyana. De militairen, tussen 27 en 31 jaar oud, werden "overrompeld door giftige dampen aan het einde van een tunnel" toen ze zich voorbereidden om de mijn op te blazen", zei de minister in een verklaring.

Het incident heeft zich voorgedaan in het Saint Jean d'Abounami-gebied niet ver van Maripasoela. De afgelopen periode is het aantal illegale mijnactiviteiten fors toegenomen. Voornamelijk garimpeiros uit Brazilië zijn er actief.

Vorig jaar voerden de Franse autoriteiten 1.300 patrouilles uit - gemiddeld elf per dag - wat leidde tot de ontdekking van 765 illegale goudmijnen en de inbeslagname van uitrusting en contanten ter waarde van 26 miljoen euro.

Een luchtverkenningsmissie in januari bracht 132 illegale goudmijnen in kaart, een van de hoogste aantallen in het afgelopen decennium. In een verklaring betuigt het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn deelneming aan de Franse overheid en de bevolking in verband met het tragisch incident.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina