Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Breeveld bezorgd om antibiotica in veevoer

Breeveld bezorgd om antibiotica in veevoer

23/07/2019 15:33 - Ivan Cairo

DOE-parlementariër Carl Breeveld maakt zich  zorgen.

DOE-parlementariër Carl Breeveld maakt zich zorgen. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Behalve maatregelen om bepaalde chemicaliën te verbieden in de groente- en fruitteelt, zal ook het vraagstuk van antibiotica in veevoer bekeken moeten worden. Dat vindt DOE-fractieleider Carl Breeveld. Hij maakt zich ernstige zorgen dat antibiotica die in andere landen is verboden nog steeds wordt gebruikt in de lokale veeteelt.

De politicus merkt op dat momenteel een rush is ontstaan om in december te kunnen voldoen aan de EU-standaarden met betrekking tot fruit en groenten afkomstig uit Suriname. "Jammer dat dit nu pas en onder druk van het buitenland moet gebeuren. Anderzijds ben ik zonder meer voorstander van deze aanpak, niet in het minst om ons als Surinamers te beschermen. Ook wij gebruiken namelijk de met chemicaliën bewerkte groenten".

Breeveld vraagt zich af of de groei van het aantal dialyserende patiënten en de gevallen van kanker ook niet hiermee verband houden. Een andere kwestie die hiermee verband houdt, aldus Breeveld, "maar al dan onbewust niet wordt aangepakt is de import van veevoer uit het buitenland dat antibiotica bevat als groeibevorderaar. Dit is in Europa evenals Jamaica niet toegestaan. Het ongecontroleerd gebruik van antibiotica in de veesector moet de samenleving evenveel zorgen baren als de maatregelen die de EU nu tegen Suriname inzet omtrent het gebruik van chemicaliën bij de groente- en fruitteelt. Dit is evenzeer verontrustend!"

De ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Handel, Industrie en Transport zullen goed met elkaar moeten afstemmen om tegenstrijdig beleid te voorkomen, vindt het assembleelid. De ministeries doen er goed aan aandacht te besteden aan het feit dat in Suriname het gebruik van diermeel in veevoeders verboden is, terwijl alle uit Amerika geïmporteerde kip en kipdelen afkomstig zijn van dieren die gevoerd zijn geworden met diermeel in het veevoer.

De DOE-fractieleider merkt op dat voederwetten reeds lang door het Surinaams Standaarden Bureau zijn gemaakt en gepresenteerd. De vraag is wat de beleidsmakers hiermee doen. "Resistentie tegen antibiotica is een wereldwijd probleem en Suriname kan hier niet onverschillig mee omgaan."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina