Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Minimumuurloon met twk verhogen onrechtvaardig’

‘Verhoging minimumuurloon met twk onrechtvaardig’

22/07/2019 15:36 - Ivan Cairo

VSB-directeur Steven MacAndrew.

VSB-directeur Steven MacAndrew. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De verhoging van het minimumuurloon recentelijk door de regering kan ernstige gevolgen hebben voor het bedrijfsleven. Dat stelt Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Zo zijn er bepalingen opgenomen in een Staatsbesluit van 10 juli die een “zorgwekkende aanslag zouden zijn op de rechtszekerheid van ondernemers, omdat je wettelijk geen personen retroactief kan opzadelen met lasten of rechten kan ontnemen.”

In het staatsbesluit staat dat het minimumuurloon per 1 maart is verhoogd naar SRD 8.40. Dat het minimumuurloon is verhoogd en tegelijkerttijd op een ander spoor, bij wet een minimumloon is vastgesteld zorgt, aldus de directeur ook voor verwarring. Het is dus noodzakelijk dat het ministerie van Arbeid snel komt met een goede informatiecampagne, . zegt de VSB-directeur.

Donderdag heeft het parlement de Wet Minimumloon goedgekeurd, maar de president heeft ze nog niet afgekondigd. MacAndrew benadrukt, dat deze wet nog niet in werking is getreden, en slechts handelt over de vervanging van de wet van Minimumuurloon 2014 en de instelling van een Loonraad. "Voor wat betreft de directe impact is dus het Staatsbesluit dat op 10 juli is gepubliceerd belangrijk."

Hij stelt dat de VSB geen voorstander was van een aparte Loonraad, omdat de Sociaal Economische Raad (SER) al wettelijk het mandaat heeft om op dit gebied gevraagd en ongevraagd te adviseren. "Wij hebben helaas moeten constateren, dat DNA de zoveelste raad in het leven roept en klaarblijkelijk voorbij is gegaan aan het feit of vergeten is, dat de SER door de president wordt geïnstalleerd en nog steeds advies kan geven voor het minimumloon, waardoor je nu twee raden hebt, die dat kunnen, met dien verstande dat een de president adviseert en de andere de minister van Arbeid."

MacAndrew is het eens, dat een minimumloon bepaalde groepen van werknemers kan helpen, met name laaggeschoolden en dus op zich een goede zaak is. Dit zal evenwel ook gevolgen hebben voor werknemers omdat ook zij lijden onder de ernstige gevolgen van de huidige situatie in het land. "Hoe verwacht de regering, dat de private sector hogere arbeidslasten kan dragen, indien zij continu geconfronteerd wordt met maatregelen of geringe besluitvaardigheid voor wat betreft zaken, die van belang zijn voor het bedrijfsleven."

De VSB-topper verklaart, dat meer dan 75 procent van bepaalde producten op de markt afkomstig is van smokkel en dat informalisering van de economie rap verder groeit. "Hoe moeten ondernemers, die zich houden aan wet en regelgeving maatregel dan overleven?"

Hij wijst er verder op dat per 1 november exporten naar de Europese Unie voor Suriname duurder zullen worden omdat de EPA, de handelsovereenkomst met de EU, nog niet is geratificeerd. De directeur is van mening, dat de debatten in het parlement duidelijk hebben gemaakt, dat politici niet weten wat de werkelijke situatie is voor ondernemers in Suriname, hetgeen een enorm zorgpunt blijft.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina