Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Politie moet elke burger gelijk behandelen’

‘Politie moet elke burger gelijk behandelen’

22/07/2019 16:57 - Naomi Hoever

‘Politie moet elke burger gelijk behandelen’

Foto: facebook  

PARAMARIBO - Suriname Men United (SMU) heeft zaterdagavond een besloten bijeenkomst georganiseerd voor transgenders en mannen die seks hebben met mannen. Het ging vooral over het doen van aangifte. "Vaak horen we van leden van de doelgroep dat als ze aangifte doen bij de politie zij onheus behandeld worden. De groep zit met veel vragen", zegt voorzitter Kenneth van Emden.

"Er zijn ook sekswerkers tussen die vaker zijn opgepakt door de politie. In gesprekken met de organisaties van sekswerkers krijgen we de klachten. De aanwezigen mochten elke vraag stellen die in hen opkomt, zoals: wat houdt aangifte in, wie en mag aangifte doen en wanneer? Ze werden geïnformeerd over wat de rechten en plichten van hen en de politie zijn."

Politie-inspecteur Marcha Reumel die een presentatie heeft gehouden zegt dat politieambtenaren geen onderscheid horen te maken bij het opnemen van een aangifte. "De wet zegt dat het korps er voor mensen is. Als we praten over mensen kunnen we geen onderscheid maken over gendervraagstukken. De benadering verschilt misschien per politieambtenaar. Het algemene beleid van het korps is echter dat iedereen een gelijke en menswaardige behandeling krijgt."

Reumel heeft de groep op de realiteit gewezen. "Ik heb ze mogelijkheden aangeboden. Als een politieambtenaar je onheus behandelt, mag je naar OPZ. Je mag je ook wenden tot de ressortcommandant van het desbetreffend gebied." Ze merkt dat er drempelvrees is. Ook werpt de groep op dat de afdeling Onderzoek Politiezaken (OPZ) niet werkt.

"Het klopt niet helemaal", zegt Reumel. "Omdat er geen feedback gegeven wordt aan de aangever krijgt men het gevoel dat er niets wordt gedaan. Politieambtenaren worden niet mals gestraft als blijkt dat wij ons schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit."

Op de vraag of sekswerkers in overtreding zijn als zij hun diensten op straat aanbieden zegt Reumel: "Als je tenminste niemand tot last bent. Ze zijn soms luidruchtig. We moeten daarop inspelen. Anders hebben wij de samenleving niet gediend." Ze spreekt van gedoogbeleid. "In onze wetgeving is seks in het openbaar niet toegestaan. We treden op afhankelijk van de situatie."

De events voor social cohesion of maatschappelijke samenhang die SMU uitvoert worden gefinancierd binnen het project Peer2Peer interventions towards empowerment and access to health for MSM en trans persons.De fondsen zijn beschikbaar gesteld door Caribbean Vulnerable Communities Coalition met donorgelden afkomstig van Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen