Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • LED-verlichtingssysteem voor pluimveesector

Mogelijk LED-verlichtingssysteem voor pluimveesector

22/07/2019 04:21 - Merredith Bruce

Mogelijk LED-verlichtingssysteem voor pluimveesector

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Met een in Suriname te introduceren LED-verlichtingssysteem, zullen kippenproducenten in staat zijn om meer te besparen bij de kippenteelt en meer voordeel halen uit hun kippen. Dit garandeert Suri-Light, de in België gevestigde ontwikkelaar van het systeem. Het is daar ontwikkeld en toegepast door een onderneming van een particulier die in Suriname heeft gewoond.

"Het leidt tot grote energiebesparing, grote besparingen op onderhoudskosten, verbetering van de verlichting en productie", zegt Armand Zunder, voorzitter van de Progressieve Werknemers Organisatie (PWO). De bedoeling is dat de ondernemingstak van de werknemersorganisatie 'PWO Business Development Centre' de lokale businesspartner wordt van Suri-Light.

Het ontwikkelingscentrum van de PWO is uitgekozen omdat het regelmatig trainingen over kippenteelt verzorgt. Het verlichtingssysteem dat in diverse Europese landen wordt toegepast, is gebaseerd op een technologie die het mogelijk maakt dat met een kleurensysteem dag en nacht worden nagebootst.

"De nachten zullen langer gemaakt worden, zodat de kippen langer rusten en daardoor een hogere productie kunnen leveren. Je gaat ze als het ware manipuleren en hun systeem maken tot wat jij wilt", legt Zunder uit.

Op basis van eerdere toepassingen is uitgerekend dat het systeem tot 95 procent minder energie verbruikt en vijf procent meer gewicht oplevert, het voergebruik met 3,2 procent wordt verminderd, de voeropname met vijf procent stijgt en de sterfte daalt met 2.1 procent.

Ook worden hennen eerder rijp voor eierproductie, deze productie wordt verhoogd, de geregelde reproductiecyclus wordt beter en het productieleven wordt verlengd.

Nemchand Kanhai, voorzitter van de Associatie Pluimveesector Suriname (APSS) aan wie de techniek individueel is gepresenteerd, zegt tegenover de Ware Tijd dat hij niet terughoudend, maar wel voorzichtig optimistisch is. "Het lijkt mooi, maar is het van toepassing hier en krijg je je investering terug?"

Kanhai wijst erop dat het LED-verlichtingssysteem veelal in Europese landen wordt toegepast waar er een ander klimaat is. "Waar wij ons druk om moeten maken is het weer. We moeten meer koelsystemen, grote ventilatoren aanschaffen. Ik geloof dat we daardoor minder kippensterfte zullen hebben."

Hoewel hij openstaat voor nieuwe technologieën die een positieve impact hebben op de productie van kippen, zegt Kanhai dat toch hiervoor gewaakt moet worden. "Want het is tegen de natuur."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina