Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Mensen opsluiten moet niet uw voornaamste doel zijn’

‘Mensen opsluiten moet niet uw voornaamste doel zijn’

22/07/2019 08:01 - Jason Pinas

Chandra Algoe, voormalig lid van het Openbaar Ministerie, tijdens haar lezing in het Politie Tehuis.

Chandra Algoe, voormalig lid van het Openbaar Ministerie, tijdens haar lezing in het Politie Tehuis. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Politie-inspecteurs die fungeren als hulpofficier van justitie, maken vaak kardinale fouten ten nadele van burgers. Met name bij de inverzekeringstelling van verdachten gaat veel mis omdat ze niet altijd nauwkeurig en objectief handelen.

Dit kwam vrijdag naar voren tijdens een lezing van Chandra Algoe, voormalig lid van het Openbaar Ministerie, in het Politie Tehuis aan de Zwartenhovenbrugstraat. In haar presentatie 'De rol van de hulpofficier van justitie in het strafrechtelijk gebeuren in relatie tot het Openbaar Ministerie' (OM), wees zij op meerdere zaken die gecorrigeerd moeten worden bij de hulpofficier.

In aanwezigheid van een paar hooggeplaatste politiemannen legde het voormalig lid van het OM, de vinger op de zere plek. Algoe stelt dat politie-inspecteurs regelmatig foute en onvolledige rapportages sturen naar de officier van justitie waardoor verdachten onnodig worden ingesloten. Soms wordt dat doelbewust gedaan. "Gewoon omdat ze een bepaald besluit willen halen" onderstreept Algoe.

Er komen volgens haar veel gevallen voor waar de belangenafweging van de politieambtenaar niet juist is. "Mensen opsluiten moet niet uw voornaamste doel zijn. Een onrechtvaardige aanhouding blijft iets wat een ander kapot kan maken en zijn hele toekomst kan verpesten. Dus je moet je besluit altijd goed overwegen." Vandaar dat nauwkeurigheid te allen tijde vereist is door de hulpofficier van justitie.

Algoe denkt dat een laag kennisniveau hulpofficieren vaak parten speelt en stelt daarom voor dat zij regelmatig worden bijgeschoold. "Hoeveel bijscholing is er en hoeveel wordt er in kennis geïnvesteerd?" vroeg ze retorisch. Daarnaast zou er frequent overleg moeten plaatsvinden tussen de inspecteurs onderling en tussen de hulpofficieren en het Openbaar Ministerie.

Na de presentatie ontstond een levendige discussie tussen politiefunctionarissen en de inleider. De groep ontkent niet dat collega's. vaak steken laten vallen. Ook het onderlinge overleg is een thema dat serieus besproken moet worden binnen het korps. Daarnaast is ook gesteld dat er een drempel is tussen de hulpofficieren en leden van het Openbaar Ministerie.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina