Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Profvoetbal(lers)

COMMENTAAR: Profvoetbal(lers)

22/07/2019 12:00

COMMENTAAR: Profvoetbal(lers)

 

LANGZAAMAAN BREKEN SURINAMERS door in het regionale en Europese voetbal. Transvaal-linksbuiten Ivenzo Comvalius tekende afgelopen week een driejarig contract bij Trencin in Slowakije en is nu de derde Surinaamse profvoetballer.

Eerder tekenden Donnegy Fer met het Jamaicaanse Portmore/United en Roscello Vlijter met Telstar/Nederland een contract. Dimitrie Apai loopt nog stage bij het Belgische Beerschot. De 25-jarige aanvaller had jarenlang een contract bij W Connection uit Trinidad en Tobago, maar zit nu zonder club.

De tientallen 'achterblijvers' zouden de nu 'doorgebroken' spelers als voorbeeld kunnen nemen om te proberen ook een voetbalcarrière in het buitenland te beginnen. Het zijn geen spraakmakende clubs waar de drie terecht zijn gekomen, maar het begin is er. Makkelijk is het niet, maar waar een wil is, is een weg. De achterblijvers moeten, zoals Comvalius het zei, groot durven dromen en vooral hard werken. Er zal ook veel karakter aan de dag gelegd moeten worden. Voetballen in het profcircuit vergt discipline.

Zowel bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) als de clubs zal organisatorisch veel moeten worden gedaan, zoals kadervorming. Er moet een manier worden gevonden om clubs zover te krijgen dat al bij de jeugd wordt gewerkt met goed opgeleide trainers/coaches. Dit is belangrijk omdat voetbaltalent op een gestructureerde manier moet worden opgeleid. Deze trainers/coaches moeten in staat zijn om al dan niet met hun bestuur, een gedetailleerd jeugdbeleid te ontwikkelen en uit te voeren.

De SVB en de lidverenigingen moeten zich nog meer inspannen om eindelijk een profcompetitie van de grond te krijgen waardoor de Surinaamse clubs beschermd zijn. Nu lopen zij veel mis, omdat competities of clubs met een amateurstatus bij een transfer niets kunnen eisen. De kans is hierdoor groot dat clubs die met veel moeite voetballers opleiden niets eraan verdienen, omdat er volgens de regels van de Fifa geen transfersom hoeft te worden betaald voor een amateur. Ook lopen de clubs veel geld mis bij de verdere carrière van zo een speler.

Voor het Surinaamse voetbal zal profvoetbal dus een positieve ontwikkeling zijn. Spelers komen op een hoger niveau. Profspelers kunnen meer geven dan amateurs, omdat zij meer trainingsuren maken en steeds werken naar een hoger niveau. Ze hebben ook veel meer ervaring, waardoor onze nationale selecties in de toekomst ook meer tegenstand kunnen bieden en of meer en betere prestaties kunnen neer te zetten tijdens buitenlandse toernooien. Maar zover zijn we nog niet. Zoals gezegd: de SVB en clubs moeten eindelijk hun huiswerk maken.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina