Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Voetbalgarantie

COLUMN: Voetbalgarantie

22/07/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Voetbalgarantie

Giwani Zeggen  

In elk ander zichzelf respecterend land zou het tot grote consternatie leiden. Niet in Suriname. En zo kon het gebeuren dat de Olympische Voetbalselectie de voorbije dagen, 17 tot en met 21 juli, niet meedeed aan de voorronde van de kwalificatie. Eind mei was het al duidelijk dat de ploeg niet zou afreizen. Reden: geen geld. Een grote schande als je het mij vraagt. En natuurlijk een enorme teleurstelling voor de voetballers in de selectie. Jammer dat de SVB er niet meer ruchtbaarheid aan heeft gegeven. Tamtam heeft gemaakt. Zodat het geld, linksom of rechtsom, op tafel was gekomen.

Later dit jaar moet de seniorenselectie meedoen aan de Nations League-wedstrijden, waarbij er een kans is op promotie naar de hoogste divisie. Misschien kan de SVB ons nu al vertellen of deelname aan die competitie wel is veiliggesteld. En als dat niet zo is, horen wij het ook graag, met het bijbehorende kostenplaatje. Zodat er elke dag in het nieuws aandacht aan kan worden besteed. Verliezen op het veld doet pijn, maar niet eens kunnen meedoen is voor mij als Surinamer nog pijnlijker. Zeker gezien de naam die wij als voetballand hadden in de regio en de wereld.

Het is te hopen dat ze op het kabinet van de vicepresident en het ministerie van Sport- en Jeugdzaken ook de krant lezen. Laatstgenoemd ministerie omdat de verantwoordelijken daar zich als eerste aangeproken moeten voelen. Als je 'Sport' in de naam draagt en daarbij ook nog het woord 'Jeugd', dan is het wel triest dat een olympische selectie, waar het gaat om voetballers onder de 23 jaar, niet kan afreizen.

En natuurlijk heb ik gelezen dat individuele sporters worden ondersteund door ze in dienst te nemen, zodat ze gegarandeerd zijn van een inkomen en zich kunnen richten op de sport. Alleen is dat waarvoor het ministerie er onder andere is, neem ik aan. Het ondersteunen van sporters. Ook de voetbalsport. En dan vraag ik mij toch af wat Lalinie Gopal, nadat ze in februari is geïnformeerd over de plannen van de SVB, concreet heeft gedaan? Ja, behalve via het NII een persbericht de wereld insturen. Als ik mij niet vergis, was het dezelfde minister die in 2018, tijdens het WK voetbal in Rusland, plechtig beloofde er alles aan te doen de voetbalsport de ondersteuning te geven om de Surinaamse WK-droom werkelijkheid te verwezenlijken.

Hopelijk schaamt de vicepresident zich alsnog voor zijn snoepreisje naar Ghana. Dat geld, of het nou iets meer of net iets minder was dan een kwart miljoen US dollar, had er eenvoudigweg voor kunnen zorgen dat de Olympische Selectie wel had meegedaan aan de voorrondekwalificatiewedstrijden. Want zeg nou eerlijk, wat heeft de reis van de vp Suriname opgeleverd? Niks, als je het mij vraagt. Tenzij je het als pluspunt ziet dat hij even niet onder ons was en daardoor minder kletskoek kon verkondigen in 'interviews'? Tja, zo gaat dat. Het algemeen Surinaams belang moet wijken voor eigenbelang van beleidsmakers.

Maar de vicepresident heeft de mogelijkheid zijn fout enigzins te herstellen. Door gewoon ruimte te maken in zijn agenda en het bestuur van de SVB te ontvangen. Want we kunnen nu wel huilen over een selectie die noodgedwongen in Suriname moest achterblijven, maar straks is er helemaal niks meer om over te huilen wat voetbal betreft. De Fifa-voorzitter was tijdens zijn bezoek aan Suriname enkele jaren geleden meer dan duidelijk. Als er geen nieuw stadion komt, worden wij uitgesloten van internationale wedstrijden. Of het Surinaamse elftal zal alle duels op vreemde bodem moeten spelen.

De SVB heeft alles gereed, zelfs de financiering. Ze hebben alleen een garantieverklaring van de regering nodig om de lening te krijgen. Wat houdt ons dan nog tegen? Dus hopelijk belt de vp vandaag nog met SVB-voorzitter John Krishnadath om hem uit te nodigen en de garantieverklaring af te geven, zodat er een nieuw stadion komt. Anders zie ik het nog gebeuren dat er straks helemaal geen voetbal meer is in Suriname en dat Adhin ons komt vertellen dat het de schuld is van een al overleden voorzitter van de SVB. Want daar schijnt hij tegenwoordig goed in te zijn: de schuld bij de doden leggen.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina