Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • HI en T stelt adviesprijs vast voor eieren

HI&T stelt adviesprijs vast voor eieren

21/07/2019 00:15 - Merredith Bruce

 De adviesprijs van eieren is op SRD 1,40 per stuk gesteld.

De adviesprijs van eieren is op SRD 1,40 per stuk gesteld. Foto: Getty Images  

PARAMARIBO - Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) heeft in samenspraak met enkele leveranciers en verkopers van eieren de adviesprijs op SRD 1,40 per stuk gesteld. Minister Stephen Tsang zegt dat hierin de winstmarge is inbegrepen.

De prijs in de winkel zou SRD 1,40 moeten zijn, maar het ministerie zal daar niet streng op toezien. Mocht er een hogere prijs worden gehanteerd, dan zal worden nagegaan waarom dat zo is. "Je kunt niet meteen hard zeggen dat het om prijsopdrijving gaat. De Economische Controle Dienst (ECD) zal onderzoeken waarom een winkelier een andere prijs hanteert", legt Tsang uit. Het ministerie houdt daarbij rekening met allerhande omstandigheden, stelt de bewindsman. Aan de ECD is formeel de opdracht gegeven om op controle uit te gaan.

Er is de afgelopen periode veel te doen geweest over de verkoopprijs van eieren. Een ei werd voor minimaal SRD 2 verkocht en op enkele plaatsen gebeurt dat nog. Het ministerie besprak de situatie met enkele producenten en er bleek geen sprake te zijn van een schaarste waardoor de prijs zou zijn gestegen.

"Deze prijsopdrijving heeft te maken met het smokkelen van eieren naar Frans-Guyana, waar ze voor de bijzonder aantrekkelijke prijs van 10 euro per rek worden aangeboden", schrijft de Associatie Pluimvee Sector Suriname (APSS) in een verklaring deze week. Tsang zegt dat het ministerie mogelijkheden bekijkt om de smokkel aan te pakken. Hij wil om strategische redenen niet nader daarop ingaan.

Terwijl als reden voor de prijsopdrijving smokkel wordt genoemd heeft Raymond Hasnoe van de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW) zijn twijfels hierover. Hij vermoedt dat de tussenhandelaar een rol heeft bij de prijsschommeling. "Ik heb mijn eigen onderzoek gedaan en daaruit is gebleken dat er in Saint Laurent geen schaarste is aan eieren en er ook geen behoefte is aan eieren uit Suriname." Hasnoe stelt dat de gemiddelde prijs van een ei in Frans Guyana 0,25 eurocent is, ofwel iets meer dan SRD 2.

Hij beweert verder dat uit zijn onderzoek is gebleken dat een rek eieren aan de Franse kant tussen 7,50 euro en 9 euro kost. Op basis van deze "logische redeneringen" vraagt Hasnoe zich af hoe rendabel het kan zijn om eieren naar de Franse kant te smokkelen. "Hoeveel winst maak je, als je er ook nog vervoerskosten bijtelt en het risico om de eieren per boot te transporteren?" Het lijkt hem aannemelijker dat de prijsstijging is veroorzaakt door de koersontwikkeling, met als gevolg een hoge voerprijs. De VSW-voorman stelt dat de beste oplossing zou zijn meer produceren om aan de vraag te voldoen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina