Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Elektrificatie binnenland prioriteit NH’

‘Elektrificatie binnenland prioriteit NH’

21/07/2019 17:31

Een stroompaal wordt geplaatst.

Een stroompaal wordt geplaatst. Foto: NII  

PARAMARIBO - Elektrificatie binnenland is een van de de speerpunten en hoogste prioriteitsgebied van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Dit zegt minister Sergio Akiemboto aan NII in verband met het stroompalenproject van de Afobakaweg, dat zaterdag van start ging bij Koina Kondre in het disctrict Brokopondo.

Bij dit project zullen niet alleen stroompalen worden geplaatst, maar worden ook voorzieningen getroffen voor upgrading van de stroomtoevoer voor de bewoners van Koina Kondre, ressort Marshallkreek en omgeving. Het plan dateert volgens de minister van vóór 2015, maar vanwege gebrek aan middelen is het niet voortgezet.

In samenspraak met de afdeling Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV) en de Energie Bedrijven Suriname (EBS) zijn materialen verzameld om de hoog- en laagspanningslijnen aan te sluiten. Dit betekent een upgrading van het huidige systeem, waarbij een grotere generator geplaatst zal worden.

"Het gaat om het upgraden van het systeem, waarbij de mensen iets langer en meer elektriciteit kunnen hebben voor de komende tijd. Intussen wordt gekeken naar andere alternatieven, zoals zonne energie", stelt de minister. Het gaat om een tussenfase om te komen tot een groter project.

De minister vervolgt dat momenteel een tweesporenbeleid wordt gevoerd. Gekeken wordt naar een optie voor een zonne-energiesysteem en bij de Inter American Development Bank (IDB) voor financiering van het onderstation Powaka. Dit moet uiteindelijk resulteren in een 24-uursstroomvoorziening.

Niet de hele Afobakaweg wordt momenteel van stroompalen voorzien, maar het ressort Marshallkreek en enkele omliggende dorpen. "Deze mensen ontberen stroom en dit gedeelte wordt nu gecoverd. Het is onderdeel van een uiteindelijk project dat erin moet resulteren om het onderstation van Powaka te gebruiken", zegt de NH-topman.

Straatverlichting wordt in deze fase niet meegenomen. Het project is gepland voor de komende drie weken om af te ronden. De bewoners van de desbetreffende omgeving moeten zich voorbereiden op het verbeterde systeem. Huisaansluitingen zullen opnieuw gekeurd moeten worden, zodat zij in staat zijn stroom te trekken, meldt het NII.

De minister zegt dat er mogelijk in andere gebieden ook een upgrade zal plaatsvinden, maar dat hangt geheel af van het project, aldus het persbericht. Akiemboto geeft wel mee dat hij momenteel in onderhandeling is met Franse financierders over het gedeelte van de Oost-Westverbinding richting het ressort Wanhatti.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen