Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Genoeg alternatieven voor onderhoud dammen'

'Genoeg alternatieven voor onderhoud dammen'

20/07/2019 23:01 - Beta Debidien

Carmen Van Dijk, hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van LVV geeft uitleg over de gevaren van het gebruik van Glyfosaat. Ze wordt geflankeerd door Clyde Ford, hoofd van de afdeling Voorlichting (l) en Nareen Gayadien, directeur van het Adron.

Carmen Van Dijk, hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen van LVV geeft uitleg over de gevaren van het gebruik van Glyfosaat. Ze wordt geflankeerd door Clyde Ford, hoofd van de afdeling Voorlichting (l) en Nareen Gayadien, directeur van het Adron. Foto: Beta Debidien  

NIEUW-NICKERIE - “Er zijn voldoende alternatieven om de dammen en kavelsloten van de rijstvelden te onderhouden. Naast het mechanische onderhoud zijn er andere middelen zoals Maxi-Nomina om grassoorten en onkruid op de velden te bestrijden”, zegt Nareen Gayadien, directeur van Adron. Hij adviseert boeren om te kiezen voor mechanisch onderhoud bij de grote arealen en om de kleine handmatig te onderhouden met de houwer.

De afdeling Voorlichting van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is in opdracht van minister Rabin Parmessar vrijdag begonnen met een campagne om mensen te leren bewust om te gaan met  bestrijdingsmiddelen. "We willen de samenleving in Nickerie goed informeren over de gevaren van het gebruik van pesticiden", zegt het hoofd van de afdeling, Clyde Ford. Het ministerie heeft recent in een persbericht gemeld dat import van het bestrijdingsmiddel glyfosaat per 1 januari dit jaar is verboden. Gebruik is toegestaan tot en met 31 december aanstaande.

Carmen Van Dijk, hoofd van de afdeling Bestrijdingsmiddelen zegt dat LVV al lang zoekt naar de juiste middelen voor verantwoord gebruik in de landbouwsector. "De import van glyfosaat zou sinds 1 januari 2018 worden stopgezet, maar de importeurs hebben toen uitstel gevraagd omdat zij met een enorme voorraden zaten. We hebben hieraan gehoor gegeven en de datum verschoven" zegt Van Dijk. Volgens haar heeft het ministerie in 2016 ongeveer 96,4 ton pesticiden, gelijk aan zes 40-voetcontainers, teruggestuurd naar het land van herkomst, "omdat het middel verboden was voor gebruik of was vervallen".

Glyfosaat veroorzaakt kanker bij de mens. "Alle pesticiden zijn giftig, maar niet allemaal veroorzaken kanker. LVV heeft samen met het ministerie van Volksgezondheid de verantwoordelijkheid om de burgers te beschermen. Het gaat niet alleen om rijstboeren en groentetelers, maar om de totale gemeenschap." Van Dijk benadrukt dat van alle pesticiden die in de loos- en irrigatieleidingen worden gespoten, overblijfselen terug te vinden zijn in de vissen die daar voorkomen. "Een ander nadeel is dat het middel twee tot drie jaar in de grond blijft en mogelijk ook in de vis die wij eten."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina