Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SBB lanceert nieuw controlesysteem

SBB lanceert nieuw controlesysteem

19/07/2019 04:07 - Wilfred Leeuwin

Stichting Bosbeheer en Bostoezicht heeft donderdag het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS) gelanceerd.

Stichting Bosbeheer en Bostoezicht heeft donderdag het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS) gelanceerd. Foto: Jason Leysner  

PARAMARIBO - Stichting Bosbeheer en Bostoezicht heeft donderdag het Sustainable Forestry Information System Suriname (SFISS) gelanceerd. Dit systeem moet deze overheidsdienst in staat stellen beter uitvoering te geven aan de wet Bosbeheer en de toepassing van de richtlijnen voor houtkap in Suriname. In het systeem is een herziening gemaakt van alle procedures en zijn deze waar nodig gemakkelijker gemaakt.

Het systeem bestaat uit een website met de profielen van alle personen en instanties die in de bosbouwsector actief zijn. Zo kunnen hun houtkapactiviteiten gemakkelijk gecontroleerd kunnen worden. Op de website staan nu duidelijker de richtlijnen waaraan moet worden voldaan. Zo is een kapplan verplicht. Op de website staat welke gegevens moeten worden ingevoerd voordat tot houtkap kan worden overgegaan.

Sarah  Crabbe, onderdirecteur Onderzoek en Ontwikkeling, zei in een voorpresentatie dat van de 93 procent aan bosbedekking, 30 procent ofwel 4,5 miljoen hectare bestemd is voor houtproductie. Van deze bosbouwgordel is ongeveer 2,8 miljoen hectare uitgegeven als concessie, gemeenschapsbos of houtkapvergunning, vergunningen voor incidentiele houtwinning en exploratievergunning. De houtproductie vertoond een steeds stijgende trend. Tot 2017 is een volume van 900.000 kubieke meter hout verwerkt.

Tot het jaar 2017 bedroegen de inkomsten uit de sector SRD 124.220.600. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar de illegale houtkap wordt geschat dat die 10 procent uitmaakt van de nationale houtproductie. De SBB wil met duurzaam bosbeheer een balans breng­en tussen de economische, sociaal-culturele en ecologische functies van het bos. De houtproductie van Suriname is tussen 2010 en 2018 jaarlijks verviervoudigd van 250.000 kubieke meter tot 1.000.000 kubieke meter.

De export is aanzienlijk verhoogd van 50.000 naar 500.000 kubieke meter per jaar. Dit komt door de toegenomen buitenlandse investeringen in de bosbouwsector. Het plannen van houtkap middels een kapplan is volgens het SBB een cruciaal onderdeel om legaliteit van het hout te garanderen en de negatieve impact van de houtexploitatie te verminderen.

Bij een onderzoek in acht tropische landen waaronder Suriname is gebleken dat wanneer het bos op een geplande en duurzame wijze wordt geëxploiteerd, de schade aan het bos met 40 procent kan worden verminderd. Met duurzame houtkap wordt de uitstoot van giftige gassen in de atmosfeer per jaar met 2,3 miljoen CO2-equivalenten verminderd. Met het nieuwe controlesysteem SFISS, wordt controle niet alleen transparanter maar ook effectiever.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina