Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ravella H.: ‘Ik bied mijn verontschuldigingen aan’

Ravella H.: ‘Ik bied mijn verontschuldigingen aan’

19/07/2019 22:15 - Van onze redactie

Ravella H: ‘Ik bied mijn verontschuldigingen aan’

 

PARAMARIBO - Advocaat Raoul Lobo heeft de politie flink onder vuur genomen tijdens zijn pleidooi in de strafzaak waarbij Ravella H. haar ex-vriend Shakur Merkus in 2018 om het leven bracht. Hij verzocht kantonrechter Siegline Wijnhard om Ravella H. naar huis te sturen, omdat er een oneerlijk proces tegen haar loopt. De rechter wees het verzoek af en zal op 15 augustus uitspraak doen.

Ravella H. was emotioneel bij het voeren van haar laatste woord. Ze vertelde de rechtsgeleerden dat zij niet opzettelijk heeft gehandeld. "Ik bied mijn verontschuldigingen aan. Aan een ieder. Ik wilde dit niet doen. Ik was in een moeilijke positie."

Lobo is van mening dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft gefaald door de agenten die verantwoordelijk zijn voor de grote missers bij het onderzoek niet ter verantwoording te roepen. De advocaat vindt dat het OM haar huiswerk niet goed heeft gedaan en verzuimd heeft nader onderzoek te eisen van de politie.

Er is volgens hem eenzijdig onderzoek gedaan om Ravella H. als een moordenaar af te schilderen. Het beeld dat van de verdachte geschetst wordt, is dat van een leugenares, hoewel de raadsman heeft gevraagd om ook getuigen te horen die ontlastende verklaringen tegen haar konden afleggen.

Lobo vroeg de rechter eerder om politieverklaringen die 'verborgen' gehouden waren door de politie niet mee te nemen als bewijs in haar beoordeling voor het vonnis. De rechter bepaalde toen dat het OM uit deze twee dossiers geen bewijs mocht putten. "Alles komt in het voordeel van het slachtoffer. Het OM houdt er een dubbele moraal op na", oordeelde de raadsman.

De rechter hamerde hem af en vroeg hem op zijn woorden te letten. Hij blijft erbij dat de politie opzettelijk ontlastend materiaal heeft achtergehouden. De advocaat is van mening dat het OM is vergeten dat noodweer niet bewezen hoeft te worden. Het moet naar zijn mening volgens de rechtsliteratuur aannemelijk gemaakt worden.

In het geval van Ravella H. zegt de raadsman dat de vrouw genoodzaakt was te handelen, omdat Shakur Merkus haar rake klappen gaf in het voertuig, kort voor de moord. "Ze moest slagen incasseren, en er werd niet verwacht dat zij terug zou slaan? Het is bewezen dat er een veel grotere emotionele reactie teweegkomt als een man een vrouw slaat."

"Om noodweer te toetsen is een onderzoek naar het gedrag van Shakur van eminent belang. Er waren genoeg bronnen om dit na te trekken, maar het is niet gedaan. Ravella was niet de geweldenaar", aldus Lobo. Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer vermoedelijk xtc en andere drugs gebruikte. Mogelijk daardoor zou hij agressief zijn geworden.

Bruining verzette zich hevig tegen het verzoek van Lobo om Ravella H. naar huis te sturen. De verdachte heeft Merkus na een heftige woordenwisseling op 7 februari 2018 in de borststreek gestoken. Hij overleed als gevolg van de verwondingen op de politiepost aan de Wilhelminastraat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina