Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Handel en/of toerisme

COLUMN: Handel en/of toerisme

19/07/2019 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

“De koning van Marokko handelt in goud. Hij doet al langer zaken met Suriname. Ja, echt!” vertrouwt de slager mij toe. Daar stond ik dan afgelopen woensdag in de Islamitische slagerij in mijn oude buurt in Nederland. Bij deze slager kom ik al mijn hele leven. Ben meegegroeid met de generatie die de zaak nu heeft overgenomen. “De koning heeft ook supermarkten, huizen en bedrijven. De rijken worden rijker toch”, gaat hij door. “Hoe weet jij dat van het goud?” Hij buigt voorover en zegt: “Van de Surinaamse juwelier hier verderop.”

Om onze economie te verbreden en als gevolg daarvan de toeristenstroom te stimuleren, versoepelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in hoog tempo het personenverkeer van en naar ons land. Men zet zwaar in op de samenwerking met andere landen en dat is goed voor de ontwikkeling van het land. Maar of er dan ook meer toeristen zullen afreizen is nog maar de vraag.

Sinds het tekenen van de overeenkomst met Marokko in november 2017 heb ik niet meer Marokkanen gezien in de straten van Paramaribo dan anders. Ook geen Serviërs, Peruanen, Denen, Argentijnen, Russen en al die andere landen die dezelfde overeenkomst zijn aangegaan. Dat verbaast mij ook niet gezien de absurd hoge ticketprijzen naar Suriname in het hoogseizoen. Onbetaalbaar voor de doorsnee toerist met gezin, maar ook voor jongeren en studenten die hoogtijdagen in eigen land willen vieren. Mijn jongste zoon zegt: "Voor het tarief naar Suriname in het hoogseizoen huur ik een luxe villa op de Malediven."

De vliegmaatschappijen op de route Suriname-Nederland vice versa beconcurreren elkaar ook niet. Het lijkt een incestueuze relatie die eropna wordt gehouden. Hoe kan het dat de KLM vanaf november vijf vluchten per week uitvoert, TUI (die de samenwerking met de SLM stopt) een extra vlucht toevoegt en onze hondstrouwe SLM het nakijken heeft en niets doet. Ook in het hoogseizoen gaat zij de uitdaging niet aan door een extra kist in te zetten.

Een medewerker van de SLM in Suriname legt uit dat het bedrijf wel zou willen maar bang is dat het de extra kist niet vol krijgt. Een reisagent in Nederland, die al decennia eizen aanbiedt naar Suriname, vindt dat het management van de SLM niet openstaat voor adviezen uit de branche om het tij te keren. Terwijl de agenten juist graag hun visie delen. "Het doet mij pijn als ik naar Suriname ga en niet met de SLM vlieg omdat ik op tijd wil aankomen. Zij kunnen niet snel en makkelijk een vervangend toestel inzetten ingeval van een calamiteit."

De agent stelt verder voor dat trouwe boekingsbureaus ook de mogelijkheid moeten krijgen, net als bij de KLM, de klant kosteloos extra koffers aan te bieden. Daarnaast moet het hoofdkantoor van de SLM dag en nacht bereikbaar zijn en het bedrijf zich meer inzetten te leveren conform het verkregen niveau van hun A-status. Want de nationale carrier voldoet wel aan internationale standaarden. Is gecertificeerd en heeft licenties om internationaal te mogen vliegen. Maar hoe komt het dat zij niet kunnen concurreren?

Een SLM'er in Nederland legt uit: "Als de kleine buurtsupermarkt (SLM) gaat stunten met prijzen die beneden de prijzen liggen van de grote supermarkt (KLM) gaan de grote jongens nog lager zitten met hun prijzen. Ze houden het ook langer vol. Als dus de SLM de prijs van de tickets verlaagt, gaat de KLM er nog verder onder zitten." Wat blijft er dus over voor de SLM? Meer maatschappijen toelaten op de route zoals op Curaçao of de incestueuze relatie continueren en er zelf financieël van profiteren?

Intussen gaat het ministerie van Buitenlandse Zaken strak door want de handel moet onze economie uit het slop trekken. Tijd dus voor doordachte gedurfde marketingstrategieën van de SLM met bovenaan het lijstje gedurfde concurrerende ticketprijzen. Dan is het een win-winsituatie voor zowel de handel als het toerisme in ons land.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina