Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • BEP wil samenwerken met Frans dorp Gransanti

BEP wil samenwerken met dorp Gransanti aan Franse kant

19/07/2019 17:22 - Jason Pinas

BEP-voorzitter Ronny Asabina is onder de indruk van de hoge ontwikkeling van het Franse dorp Gransanti.

BEP-voorzitter Ronny Asabina is onder de indruk van de hoge ontwikkeling van het Franse dorp Gransanti. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - BEP-voorzitter Ronny Asabina wil een frequente en structurele samenwerking van zijn partij met het bestuur van de Frans-Guyanese gemeenschap Gransanti aan de Lawa. Burgemeester is Paul Martin. De Surinaamse politicus is onder de indruk van de hoge ontwikkeling van Gransanti, dat hij in het weekend bezocht.

Hoewel het dorp in het verre binnenland is, beschikt het over moderne voorzieningen zoals verharde wegen, waterleiding, een eigen bank, vliegveld, scholen en elektriciteit. "Aan de andere kant van de rivier heb je Suriname en het verschil is hemelsbreed." Asabina droomt van net zo een ontwikkeling voor het Surinaamse binnenland zoals het geval is bij Gransanti.

De gemeenschap met zo een achtduizend inwoners krijgt van de Franse overheid jaarlijks ruim 24 miljoen euro voor projecten. Voor grote infrastructurele werken wordt slechts 5 procent uit het eigen budget gebruikt. De rest wordt gefinancierd door de centrale overheid.

Asabina: "Dat is wat wij ook willen in Suriname. Wij van BEP gaan ook voor regionalisering van de ontwikkeling." Hij wil daarom van gedachten wisselen met de burgemeester en zijn staf om te kijken op welke manier kan worden samengewerkt.

Alain Renault, adjunct burgemeester van Gransanti, juicht de samenwerking toe tegenover de Ware Tijd. Hij kijkt uit naar een officieel gesprek met de leiding van de BEP om na te gaan hoe kan worden samengewerkt. Voor sommige zaken is wel toestemming nodig van de centrale overheid, maar als het om kleine overeenkomsten gaat mag het dorpsbestuur zelf beslissen.

"Financiële ondersteuning zal moeilijk zijn omdat we daarvoor goedkeuring nodig hebben van de hogere organen", legt hij uit. Volgens Renault worden omliggende dorpen, zoals Stoelmanseiland, al ondersteund. "We zien dat de dorpen in dit gebied ver achterlopen en we willen een steentje bijdragen om dit te veranderen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina