Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Oplettende notaris geeft frauderend duo aan

Oplettende notaris geeft frauderend duo aan

18/07/2019 23:14 - Van onze redactie

Oplettende notaris geeft frauderend duo aan

 

PARAMARIBO - Door een oplettende notaris zijn twee mannen ontmaskerd als fraudeur en konden ze worden opgepakt door de politie, wiens onderzoek er uiteindelijk toe leidde dat ze worden vervolgd. Mohan G. en Rinaldo M. zaten woensdag stil in de beklaagdenbank terwijl hun advocaten hun pleidooi hielden.

Dat gebeurde nadat officier van justitie Astrid Niamat één jaar en acht maanden gevangenisstraf onvoorwaardelijk onder aftrek van voorarrest had geëist wegens poging tot oplichting en valsheid in geschrifte. Ze eiste tegen beiden dezelfde straf vanuit de overtuiging dat ze elk een even groot aandeel hebben in de zaak.

Het tweetal probeerde vorig jaar een lening aan te gaan via een notaris. Deze schakelde de politie in toen hij merkte dat ze vervalste documenten overlegden. Het was de notaris opgevallen dat Mohan G. erg onrustig was. Later zou zijn medeverdachte verklaren dat hij - Mohan G. - de vervalste stukken heeft opgemaakt.

Rinaldo M. moest zich voordoen als een zekere L.T. en zou beloond worden met 10 procent van het bedrag dat door de fraude zou worden verkregen. "Mohan G. instrueerde mij hoe ik mij moest gedragen. De handtekening van de benadeelde werd bestudeerd en er was geoefend om die na te maken", verklaarde de verdachte.

Terwijl Rinaldo M. heeft meegewerkt met het onderzoek, ontkent zijn medeverdachte sinds zijn aanhouding. Na langer dan een jaar in voorarrest te hebben gezeten werden beide verdachten op vrije voeten gesteld. Mohan G. in december 2018 en Rinaldo M. in mei van dit jaar.

Advocaat Oscar Koulen zei dat er gevraagd was om een psychiatrisch rapport van Rinaldo M., maar dit is niet uitgebracht, omdat de specialisten in actie waren. De advocaat zegt als oud-leerkracht "direct" te zien dat zijn cliënt geestelijk niet in orde is en dat de oorzaak van diens afwijkende gedrag moet worden onderzocht.

Chandra Algoe, advocaat van Mohan G., zei dat niet bewezen is dat hij stukken heeft vervalst. "Wij weten niet waar die valse documenten vandaan komen. Het Openbaar Ministerie heeft geen bewijs daarvoor en wij weten niet wat er gebeurd is. De enige die zegt dat Mohan G. de stukken heeft vervalst, is zijn medeverachte." De jurist vraagt zich af hoe de officier van justitie aan het bewijs komt dat Mohan G. het brein achter het misdrijf is. De vervolgzitting is op 14 augustus.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen