Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Megafraudezaak EBS nadert ontknoping

Megafraudezaak EBS nadert ontknoping

18/07/2019 17:13 - Van onze redactie

Tegen Kenneth Vaseur, ex-directeur van de EBS,  is een jaar voorwaardelijk en een boete van SRD 30.000 geëist.

Tegen Kenneth Vaseur, ex-directeur van de EBS, is een jaar voorwaardelijk en een boete van SRD 30.000 geëist. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Officier van Justitie Cynthia Klein heeft in de megafraudezaak van de Energiebedrijven Suriname (EBS) drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van SRD 150.000 geëist tegen ondernemer Dick van Kanten. De verdachte vluchtte ruim twee jaar geleden naar het buitenland.

Tegen Willy Duiker is twee jaar voorwaardelijk en een boete van SRD 50.000 gevorderd. De eis tegen Kenneth Vaseur is twaalf maanden voorwaardelijk en een boete van SRD 30.000. Duiker en Vaseur zijn beiden directeur geweest van net nutsbedrijf.

Tegen Max Chin Tsoe Liong eiste Klein drie maanden voorwaardelijk. Net als tegen Duiker en Vaseur eist ze ook tegen hem een proeftijd van drie jaar. Tegen Quincy Fernandes was de vordering twee maanden onvoorwaardelijk. Alleen Duiker en Chin Tsoe Liong waren woensdag in de rechtszaal.

Klein concludeerde dat het vijftal, van wie ze Van Kanten het brein noemde, heeft samengewerkt om de EBS te benadelen. "Niet alleen de EBS is benadeeld, ook de hele samenleving omdat het om een staatsbedrijf gaat." Er zouden bedragen zijn uitbetaald aan Greenland NV, het bedrijf van Van Kanten, zonder dat er diensten waren geleverd aan de EBS. De leiding van het nutsbedrijf ondernam daartegen geen stappen.

De verdediging blijft erbij dat de schuld van de verdachten niet is bewezen. Advocaat Irwin Kanhai vroeg de officier van justitie waarop haar strafeis is gebaseerd. Daarop verzocht rechter Alida Johanns hem omzijn opmerkingen te verwerken in zijn pleidooi.

Kanhai vroeg de rechter die in eerste instantie in augustus het pleidooi wilde laten houden om meer tijd. Johanns besliste hierna dat de vervolgzitting op 16 oktober wordt gehouden.Dan komen ook de andere advocaten Benito Pick, Murwin Dubois en Chandra Algoe aan het woord.

Eerder werd bekend dat de rechtszaak enorme financiële gevolgen zou hebben voor Van Kanten, directeur van Greenland, een bedrijf waarmee de EBS zaken deed. Het Pensioenfonds van Staatsolie en de EBS hadden stappen ondernomen om Van Kantens bezittingen op de veiling te verkopen vanwege zijnfrauduleuze handelingen.Ook de toenmalige EBS-kopstukken Vaseur en Duiker zouden schade hebben geleden vanaf het begin van het rechtsproces.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina