Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Dc Finisie ziedend over werkwijze SBB

Dc Finisie ziedend over werkwijze SBB

18/07/2019 10:49 - Jason Pinas

Dc Finisie ziedend over werkwijze SBB

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Districtscommissaris (dc) Frederik Finisie van Brokopondo is niet te spreken over de houding van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB). Dit instituut gaat volgens hem voorbij aan afspraken tussen de regering en zogenoemde illegale houtkappers van het binnenland.

De burgervader zegt tegen de Ware Tijd dat president Desi Bouterse in november vorig jaar toestemming heeft gegeven aan ruim tweehonderd houthakkers om hun houtblokken uit het bos te slepen. Deze eenmalige toestemming gold van 1 december tot en met 31 mei. Afgesproken was dat SBB geen beslag zou leggen op de houtblokken van de mensen die geregistreerd waren door Finisie.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) en toenmalig bewindsvrouw Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) zouden hebben meegewerkt aan dit besluit. Tot grote verbazing van Finisie negeert SBB deze overeenkomst en neemt de organisatie houtblokken in beslag van houthakkers die op de vrijstellingslijst voorkomen. 

De dc is dinsdag als getuige verschenen voor de rechter omdat tegen één van de houtproducenten een strafproces loopt. Hij zit in voorarrest. Finisie heeft aan de rechter geen bewijs kunnen overleggen dat de man deel uitmaakt van de groep die de eenmalige toestemming heeft gehad.

Finisie: "Ik heb in mijn brief aan de president duidelijk gesproken over de mensen van het binnenland. Dus ik begrijp de verklaring van de directeur niet. Als je de mannen nu opsluit, waar gaan de houtblokken naartoe? Zeer binnenkort gaan ze daar verdwijnen, ik zeg het u."

De districtscommissaris weet zeker dat er meer achter deze kwestie zit. Hij wil daarom spoedoverleg met de president en de ministers van RO en RGB. "Ik ga niemand bij naam noemen, maar er gebeuren vreemde dingen. Ik wil daarom met de president en de ministers praten om ze uit te leggen wat er in het district gebeurt. Het kan zo niet verder."

Iflaw Hasselnook, onderdirecteur Bosbeheer bij de SBB, bestrijdt de beschuldigingen van de burgervader. Hij zegt dat de dc in eerste instantie een lijst met 76 namen heeft gepresenteerd van mensen die zich schuldig hebben gemaakt aan illegale houtkap in Brokopondo en Sipaliwini. De dc praat nu over een lijst van nog eens twintig personen, maar die heeft volgens Hasselnook niemand, ook de SBB niet, onder ogen gehad.

De SBB-topper stelt dat er duidelijke afspraken zijn gemaakt met Finisie over de aanpak. Tijdens een uitgebreide krutu op 3 april tussen de SBB, vertegenwoordigers van houtproducenten in het gebied, Finisie en zijn collega's Humphry Jeroe (Boven-Suriname) en Yvonne Pinas (Pusugrunu), zijn er harde afspraken gemaakt met degenen die de bomen hadden geveld op domeingrond, omtrent de controleprocedure die zou worden toegepast bij de afhandeling. "De afspraken waren helder en duidelijk en die zijn ook geaccepteerd door de aanwezigen, de exploitanten en de dc's", aldus Hasselnook.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina