Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Burgers bezorgd over 'bijna' vervallen ID-kaarten

Bewoners Boven-Suriname bezorgd over 'bijna' vervallen ID-kaarten

18/07/2019 09:12 - Merredith Bruce

De werkgroep Binnenland onder leiding van Anastatia Kanapé-Pokie (crème) tijdens een overleg met granman Aboikoni.

De werkgroep Binnenland onder leiding van Anastatia Kanapé-Pokie (crème) tijdens een overleg met granman Aboikoni. Foto: dWT  

PARAMARIBO - “Wij kennen onze verantwoordelijkheid en zullen ervoor zorgen dat we alle gebieden in het binnenland vóór de verkiezingen aandoen.” Deze garantie geeft Anastatia Kanapé-Pokie, coördinator Werkgroep Binnenland op het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Ware Tijd, na klachten van bewoners van het Boven-Surinamegebied, wiens ID-kaart uiterlijk mei 2020 vervalt.

De commissie 10 oktober 2018 die in een persbericht melding hiervan maakt, zegt dat zij de laatste dagen "structureel" is geconfronteerd met "tientallen klachten" van personen die zich afvragen of en wanneer de autoriteiten ter plaatse nieuwe identiteitspassen zullen maken. Secretaris Ruben Ravenberg legt uit dat het gebruikelijk is dat een delegatie van het ministerie naar de mensen toe gaat om de ID-kaarten te laten vernieuwen.

Hij haalt aan dat er nu afgevaardigden van het ministerie, onder wie medewerkers van het Centraal Bureau voor Burgerzaken, op werkbezoek in het achterland zijn. Echter, ze hebben geen materiaal bij zich om ID-kaarten te maken. De commissie stelt dat het onduidelijk is of de mensen wiens ID-kaart vervalt tijdig - vóór de verkiezing op 25 mei 2020 - een nieuwe zullen krijgen.

Dat er nu al aan de bel getrokken wordt, is volgens Ravenberg om te voorkomen dat de betrokken personen niet zullen mogen stemmen. Er is een groep burgers van wie de ID-kaart in 2010 is afgegeven en een andere groep die het identiteitsbewijs in 2015 kreeg.

De commissie 10 oktober 2018 zegt dat de mensen niet in staat zijn om de trip naar Paramaribo te betalen om daar een e-ID-kaart te laten maken. "Nota bene moeten zij daarvoor tweemaal afreizen: de eerste keer voor het inleveren van de gegevens en vervolgens voor het afhalen van de e-ID. Dat zorgt voor hoge vervoerskosten."

Kanapé-Pokie toont begrip voor de bezorgdheid van de bewoners. Er worden nu technische zaken in orde gemaakt in verband met bezoeken van het mobiele team aan het binnenland, stelt zij op vragen van dWT.

"Nu kunnen de mensen in principe terecht bij het Bureau voor Burgerzaken (BvB) te Atjoni", zegt de coördinator. Zij voegt eraan toe dat het ministerie, vanwege de uitgestrektheid van de gebieden, de dienstverlening zoveel mogelijk dichtbij de mensen brengen. Ze plaatst dit in het kader van de decentralisatiegedachte.

Het ministerie is bezig om overal in het binnenland waar er een BvB is de mogelijkheden te creëren om daar de aanvraag voor een e-ID-kaart te doen. "Ten aanzien van de heel verre gebieden willen we dat met het mobiele team opvangen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina