Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ouders omgekomen kinderen vervolgbaar

Ouders overleden brandslachtoffertjes kunnen worden vervolgd

16/07/2019 10:23 - Gilliamo Orban

Vier jonge kinderen waren de slachtoffers van de woningbrand in de Ellestraat.

Vier jonge kinderen waren de slachtoffers van de woningbrand in de Ellestraat. Foto: Anthony Janki  

PARAMARIBO - Ouders van de bij de twee woningbranden omgekomen kinderen kunnen zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk worden vervolgd als blijkt dat ze schuldig zijn aan verwaarlozing en grove nalatigheid. Dat zegt jurist Sharon Geerlings-Headley tegen de Ware Tijd. Zij is familie- en jeugdrechtdeskundige en docent aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Ouders die schuldig zijn aan verwaarlozing van hun kinderen of slecht levensgedrag, kunnen worden ontzet uit de ouderlijke macht of voogdij, zegt de juriste. Als er sprake is van het verlaten van een minderjarige die aan je zorg is toevertrouwd of van ernstige veronachtzaming van de opvoedings- en verzorgingstaak, kunnen de ouders ook strafrechtelijk worden vervolgd.

Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt dat de ouders van de tweejarige Delvano Eind hebben verklaard dat ze de peuter alleen thuis hebben gelaten om eten te gaan kopen. Het jongetje is in de vroege ochtend op 2 juli tijdens een woningbrand aan de Petrusweg in Pontbuiten omgekomen.

Een paar uren daarna zijn er ook in een brand vier jonge kinderen - Teshiro, Jayden, Jelaini en Trushon van Hetten - omgekomen aan de Ellestraat te Latour. De moeder heeft tegenover de politie verklaard dat ze de jongens met een nichtje, een minderjarig kind, thuis heeft achtergelaten. Dit wordt ontkend door het nichtje. "Er moet nu confrontatie plaatsvinden tussen de twee mensen, want we willen waarheidsvinding", zegt Naarden.

Hij wil niet vooruitlopen op zaken maar legt uit dat in beide zaken een dossier zal worden opgemaakt en naar het Openbaar Ministerie worden verstuurd. Dat zal vervolgens besluiten of de zaken een strafrechtelijk karakter krijgen. Geerlings-Headley is terughoudend en doet geen verregaande uitspraken; zij wil geen "zout in open wonden strooien" en kan zich het intense leed van de ouders en familie voorstellen.

Om conclusies te trekken moeten alle feiten duidelijk zijn en vaststaan. De jurist pleit wel voor het heel veel serieuzer toepassen van de kinderbeschermingsmaatregelen in Suriname. "We moeten onze kinderbescherming nu echt upgraden. Ook moeten we beter signalen opvangen en denken aan preventieve maatregelen om dit soort gruwelijke ongevallen te voorkomen. Kinderen zijn kostbaar en moeten actief worden beschermd."

De jurist wijst erop dat kinderen niet onder toezicht kunnen worden gelaten van andere minderjarigen. "Ze kunnen de verantwoordelijkheid niet dragen en het creëert ruimte voor misstanden zoals misbruik." Volgens Geerlings-Headley worden kinderen gemakkelijk in kindertehuizen geplaatst of achtergelaten door hun ouders. Dat is een heel ongezonde zaak.

Indien armoede daaraan ten grondslag ligt, dienen volgens de jurist gezinsondersteunende maatregelen te worden getroffen, maar ouders moeten toch hun verantwoordelijkheid op zich nemen en het beste kiezen voor hun kinderen. "We moeten onze kinderen beter beschermen en niet nalatig zijn in welke situatie dan ook."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina