Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nasser Idoe betwist intrekken vergunning

Ex-terreurverdachte betwist intrekken vestigingsvergunning

16/07/2019 18:34 - Gilliamo Orban

Ex-terreurverdachte betwist intrekken vestigingsvergunning

 

PARAMARIBO - Ex-terreurverdachte Nasser Idoe, die op 14 juni is vrijgesproken van alle rechtsvervolging, is niet van plan om zich zonder slag of stoot neer te leggen bij de intrekking van zijn vestigingsvergunning. Hij heeft vrijdag een kort geding aangespannen tegen de Staat en de zaak is maandag voorgegaan.

"Idoe is integraal vrijgesproken, dus hoe kan de Staat op grond van verdenkingen hem een intrekkingsbeschikking geven", vraagt advocaat Michella Lau-Kerssenberg zich af. "De Staat handelt onbehoorlijk", voegt ze eraan toe. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie heeft de vestigingsvergunning ingetrokken, die Idoe op 30 juni 2011 heeft gekregen. Dat heeft hij gedaan in een beschikking die is gedateerd op 21 juni. 

"De staat zal wel een reden hebben waarom de beschikking pas 12 juli aan Idoe is betekend", stelt Lau-Kerssenberg. Zij wijst erop dat haar cliënt tot uiterlijk 12 augustus in beroep kan gaan bij de president. Volgens de intrekkingsbeschikking mag Idoe binnen een maand, na de dag waarop geacht kan worden dat de beschikking ter kennis van belanghebbende is gekomen, schriftelijke herziening aanvragen bij het staatshoofd.

Hij was in verzekering gesteld op verdenking van onder meer voorbereiding van een aanslag op het leven of de vrijheid van een hoofd van een bevriende staat en deelname aan een organisatie dat tot oogmerk heeft het plegen van terroristische misdrijven. Ook werd hij verdacht van het werven voor vreemde krijgsdienst of gewapende strijd zonder door het bevoegd gezag daartoe te zijn gerechtigd.

Idoe is vrijgesproken, maar vormt volgens een inlichtingenrapport van de Counter Terrorism Unit nog altijd een potentieel gevaar voor de nationale veiligheid, vanwege zijn verbintenis met Isis. Dat staat in de beschikking van de minister. De familie van de broers Raoul Abdoellakhan en Nasser Idoe heeft in juni geschokt gereageerd op het optreden van de politie. Abdoellakhan is toen met grote haast het land uitgezet.

Hij werd gevonnist tot een gevangenisstraf van twee jaar waarvan drie maanden voorwaardelijk. Met deze strafmaat kwam ook hij op 14 juni op vrije voeten. Volgens de familie heeft hij zich gehouden aan de meldingsplicht van de politie. Zijn verblijfsvergunning is sinds 31 oktober 2008 vervallen en hij verbleef vanaf toen illegaal in het land. De broers hebben de Nederlandse nationaliteit.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina