Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • LVV wil export groente en fruit naar EU veiligstellen

LVV zet stappen voor veiligstellen groente- en fruitexport naar EU

15/07/2019 13:31 - Merredith Bruce

LVV zet stappen voor veiligstellen groente- en fruitexport naar EU

Vertegenwoordigers van de VEAPS en de FSA zijn maandag samen met het ministerie van LVV bijeengekomen om te praten over te ondernemen acties in verband met de verscherpte voorwaarden van de EU rond de import van groente en fruit. Foto: VEAPS  

PARAMARIBO - Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft samen met groente- en fruitexporteurs een pad uitgezet om de export van groente en fruit naar de Europese Unie (EU) veilig te stellen. Daartoe is besloten vanwege de verscherpte importregelgeving die de EU vanaf september hanteert.

Vertegenwoordigers van de Vereniging Exporteurs Agrarische Producten Suriname (Veaps) en de Federatie van Surinaamse Agrariërs (FSA) hebben maandag samen met het ministerie besproken hoe hiermee om te gaan. Als de exporteurs niet voldoen aan de verscherpte voorwaarden, mogen zij de producten die gerekend worden tot hoogrisico-planten niet meer exporteren, zegt Veaps-secretaris Swami Girdhari desgevraagd tegen de Ware Tijd. De vereniging trekt sedert januari aan de bel over de aangekondigde voorwaarden.

Vanaf 1 september moeten de exporteurs beschikken over fytosanitaire certificering voor verscheidene groenten en fruit. "Dat geldt nu al voor enkele groente- en fruitsoorten, maar niet voor allemaal. Het aantal wordt dus verruimd." De voorwaarden worden per 14 december verder verscherpt. Zo zal er een importverbod gelden voor 39 hoogrisico-planten en sierplanten waaronder sopropo. Girdhari zegt dat sopropo 40 procent van de export naar de beslaat en dat exporteurs van dit gewas daardoor hard getroffen zullen worden.

Bij de bijeenkost van maandag hebben de Veaps en de FSA samen met LVV de te ondernemen acties besproken. "De minister heeft duidelijk aangegeven dat hij tezamen met vertegenwoordigers binnen de sector en de exportbedrijven het pad wil uitzetten, waarbij samen gekeken wordt om diverse acties te implementeren", zegt Girdhari. Deskundigen van het ministerie hebben de opdracht gehad om van gedachten te wisselen met vertegenwoordigers uit de sector. De eerstvolgende ontmoeting is woensdag.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina