Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Zorg-dyote

COLUMN: Zorg-dyote

15/07/2019 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: Zorg-dyote

Giwani Zeggen  

Het opschorten van de actie door de medici is het enige juiste besluit. Omdat ik ervan uitga dat je dokter wordt om mensen te helpen. Dat je als leerling op de basisschool ervan droomt om anderen beter te maken. Verzekerden, die aan de huidige situatie niks kunnen doen, mogen niet het slachtoffer worden. Het antwoord is nu aan de overheid. Betaal de medici en ziekenhuizen dat wat is overeengekomen. Neem desnoods een voorschot op royalty’s van Iamgold of Newmont. Dan weten we tenminste dat dat geld goed is besteed. Als je nieuwe afspraken wilt maken, kom dan eerst de oude na.

Voor mij is de hele discussie over met name de komst van de Cubaanse artsen, verworden tot een Babylonische spraakverwarring. Omdat het uitgangspunt van veel mensen die deelnemen aan het maatschappelijk debat, verkeerd is als je het mij vraagt. Het vertrekpunt moet artikel 36 van onze Grondwet zijn. En dan in het bijzonder lid 1: Een ieder heeft recht op gezondheid. En lees dat in samenhang met het artikel 8 van de Grondwet, het non-discriminatieprincipe. En zie daar het onrecht dat Surinamers in de verre districten al decennialang wordt aangedaan. Je zou bijna kunnen praten over institutionele discriminatie.

De Surinamers in Sipaliwini, Brokopondo en Marowijne hebben dezelfde rechten op gezondheidszorg, als Surinamers in Paramaribo, Wanica of Nickerie. En dat recht hebben ze nu. Niet morgen, over een week of een maand! En als we eerlijk zijn, zullen we toegeven dat dit recht al tientallen jaren wordt geschonden. Wij zouden ons als Surinamers moeten schamen, dat wij andere Surinamers op deze manier schofferen. Misschien moeilijk om toe te geven, maar in Paramaribo schijnen wij vaak te vergeten dat er in die verre gebieden ook Surinamers wonen.

Als wij het erover eens zijn dat ook die Surinamers recht hebben op zorg, wat doen wij eraan? En als de medici moeite hebben met de omstandigheden in die gebieden, wat is dan de oplossing? Artsen uit Cuba? Of kiezen we liever voor doktoren uit Nederland, België of de Verenigde Staten? Nu roept de Vereniging van Medici in Suriname dat als de faciliteiten in orde worden gemaakt, ze absoluut in de verre districten willen werken. Waarom niet een actie, drie, vijf of tien jaar geleden, om van de overheid te eisen dat de faciliteiten in orde worden gemaakt? Ik vraag me af of ze niet woedend worden, omdat ze hun landgenoten in de verre gebieden niet kunnen helpen, zoals ze droomden als jongen of meisje van tien.

En dan hebben critici nog de ergste drogreden achter de hand om tegen de zorg in de verre gebieden te zijn: de mensen willen alles gratis. Nog afgezien van het punt dat ik de mensen zelf dat nooit heb horen zeggen, speelt er nog iets anders. Stel dat de mensen in Sipaliwini maandelijks netjes hun verzekering betalen, bij het Staatsziekenfonds of een andere verzekeraar, krijgen ze dan opeens wel dezelfde zorg als Surinamers in Paramaribo? Is er een apotheek om de hoek? Of een specialist waar ze naar verwezen worden? Kunnen ze bij de derde sula links een scan laten maken? Is er een fysiotherapeut in de gebieden? Of moeten ze daarvoor helemaal naar Paramaribo reizen? Een reis die per keer, meer kost dan een Bazo-verzekering?

En natuurlijk, de regering probeert met de verkiezingen in aantocht, goede sier te maken. Door Surinamers in de verre gebieden gezondheidszorg te bieden en te zeggen: wij nemen u wel serieus. Eerlijk, dat interesseert mij niet. Tenzij u de ouders en hun pasgeboren kindje, dat een moeilijke geboorte overleeft dankzij de aanwezigheid van een buitenlandse arts wilt uitleggen dat ze niet blij moeten zijn. Want de arts is er alleen geplaatst om stemmen te winnen. 

Waar ik me serieus zorgen over maak, zijn alle pakketten die de regering (lees NDP) uitdeelt. Nog erger zijn de handelaren die daaraan meewerken en rijk worden over de ruggen van Surinamers die het moeilijk hebben. Pas de belastingschijven voor de laagste lonen aan, zodat Surinamers meer geld overhouden aan het eind van de maand en zelf kiezen bij welke ondernemer ze het geld uitgeven en vooral waaraan. In plaats van onder andere Chotelal rijk te maken. Want dat is de echte dyote!

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina