Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Sanches tachtigste tijdens continentaal toernooi

Sanches tachtigste in continentaal schaakkampioenschap

14/07/2019 11:46 - Terence Oosterwolde

Sanches tachtigste in continentaal schaakkampioenschap

Romario Sanches vergaarde zes punten in het continentaal schaakkampioenschap in Brazilië. Foto: Chess Academy  

PARAMARIBO - Nationaal schaakkampioen Romario Sanches zit in een groep van 25 schakers die het veertiende American Continental Chess Championship 2019 zaterdag heeft afgesloten met zes punten. Op de eindrangschikking van 216 man bezet de Surinamer de tachtigste plek.

Sanches won in Brazilië vier partijen, speelde vier remise en verloor er drie. Bij zijn vertrek had hij tegen de Ware Tijd gezegd dat zijn doel was minimaal de helft van zijn ontmoetingen te winnen. Al te hoge verwachtingen koesterde Sanches niet, ook leek een toppositie hem te hoog gegrepen vanwege de sterkte van het deelnemersveld. "Eigenlijk wil ik gewoon kijken hoe ver ik ben. Je gaat geen toernooi kiezen waarvan je weet dat je gaat winnen. Ik wil een stapje hoger, vandaar dat ik een sterk toernooi gekozen heb", legde hij uit.

De Surinaamse Candidate Master (Fide-rating 2014) verloor zijn openingspartij van de Peruviaanse International Master (IM) Brian Escalente Ramirez (2447). Daarna volgde een remise tegen de Braziliaan Helemberg Cubica de Souza junior (1714) en een winst op diens landgenoot Mariana Kikuchi Cadilhac (1639). In de vierde ronde eindigde de confrontatie met de Braziliaanse Fide Master (FM) Wagner Madeira (2150) remise, voordat diens landgenoot, FM Roberto Luiz Costa Andrade (2123) werd verslagen.

In de zesde en zevende ronde deelde Sanches de punten met respectievelijk de Braziliaanse National Master (NM) Victor Labussiere (2194) en diens landgenoot FM Juliana Sayumi Terao (2213). De Surinamer kreeg de Braziliaanse NM Marcelo Wanderley Bouwman (2234) in de achtste ronde klein, voordat hij in de negende en tiende ronde zijn meerdere moest erkennen in respectievelijk de Argentijnse FM Lucas Coro (2312) en de Braziliaanse WFM Julia Alboredo (2175). Sanches sloot het toernooi af met winst op de Braziliaanse NM Marco Maia (2108).

Ook Frank Lo Kim Lin, voorzitter van de Surinaamse Schaakbond die als begeleider was meegereisd, speelde mee. Hij eindigde als 168ste met vier punten. Lo Kim Lin (Fide-rating 1823) behaalde in de derde, vierde, zevende en negende ronde zijn punten binnen ten koste van respectievelijk Jose Nobre, CM Severino Pereira, Luiz Malassise en Diego Haraguchi. De voorzitter moest zijn meerdere erkennen in FM Silvio Cunha, Alvaro Alves, Yago Labussiere, Nicholas Ryo, Celestino Carvalho junior, Rafael Cunha de Carvalho en Mauricio Fredes.

De 29-jarige Eduardo Iturrizaga Bonelli uit Venezuela, de 37-jarige Paraguayaan Neuris Delgado Ramirez en de 38-jarige Cubaan Yuri Gonzalez Vidal, allen Grandmasters (GM), sloten het toernooi elk ongeslagen af met 8,5 punten na zes zeges en vijf remises. Bonelli werd op basis van de tiebreakregels uiteindelijk uitgeroepen tot continentaal kampioen, Delgado Ramirez tweede en Gonzalez Vidal derde. Ook nummer vier, de 26-jarige Costaricaanse IM Sergio Duran Vega eindigde met 8,5 punten; hij won zeven partijen, speelde drie remise en verloor er één.

Het toernooi in São Paulo, Brazilië ving op 5 juli aan. Er werden elf ronden afgewerkt volgens het 'Zwitsers'-systeem. Er waren deelnemers uit Venezuela, Paraguay, Cuba, Costa Rica, Argentinië, Verenigde Staten, Canada, Colombia, Ecuador, Peru, Chili, Uruguay, Bolivia, Panama en Brazilië. Het gastland had met 160 man het grootste aantal deelnemers.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen