Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Doelen Caricom-verklaring recht overeind’

‘Doelen Caricom-verklaring recht overeind’

14/07/2019 00:23 - Ivan Cairo

‘Doelen Caricom-verklaring recht overeind’

Foto: Caribbean360  

PARAMARIBO - Het is deze maand precies dertig jaar geleden dat de Caricom-leiders tijdens hun reguliere top enkele belangrijke beslissingen namen over hoe de ontwikkeling van de regio zou moeten plaatsvinden. De toen geformuleerde doelstellingen, vastgelegd in de Verklaring van Grand Anse, staan nog steeds recht overeind, stelt voormalig Caricom-functionaris Steven MacAndrew. Hij was jarenlang humanresources-specialist van de Caricom.

De in Grand Anse, Grenada aangenomen verklaring is een van de meest belangrijke uit de geschiedenis van de Caribische gemeenschap, vindt MacAndrew. De regeringsleiders vonden het noodzakelijk om een driesporig beleid voor de ontwikkeling van de regio te adopteren, namelijk een verdere verdieping van het regionale integratieproces door vestiging van een interne markt en economie (CSME) en uitbreiding van de Gemeenschap door meer leden te werven. Ook werd het streven gericht op een volledige deelname aan de wereldeconomie door het versterken van de handelsrelaties met traditionele en niet-traditionele handelspartners.

MacAndrew geeft aan, dat de uitvoering van de CSME voortgezet wordt. Hij vindt dat men dient te beseffen dat regionale integratie een proces is en geen eindproduct. "Er zullen dus wel altijd issues naar voren komen, maar deze moeten middels dialoog opgelost worden. Ik vind, dat premier Mia Mottley de draad goed heeft opgepakt, want je merkt weer dat de nodige activiteiten plaatsvinden."

"Na een wat onwennig begin, merk je toch steeds meer, dat de Surinaamse private sector toch meer grensoverschrijdend is gaan opereren in de CSME. Dit is goed, want je praat over een Gemeenschap met ongeveer 12-13 miljoen consumenten, dus bedrijven kunnen gebruik maken van 'economics of scale' en niet alleen produceren voor de kleine Surinaamse markt, maar ook voor Caricom", zegt de humanresources-expert.

De voormalige Caricomfunctionaris stelt verder, dat de Gemeenschap sinds 1989 heeft geparticipeerd in handelsonderhandelingen met diverse landen of blokken van landen. Daaruit zijn handelsakkoorden voortgevloeid. Momenteel moet Suriname ook de Cariforum-UK Economic Partnership, die noodzakelijk was vanwege Brexit, ondertekenen en ratificeren. "Indien Suriname niet voor 31 october 2019 deze overeenkomst heeft ondertekend en geratificeerd, zullen goederen afkomstig uit Suriname onderhevig zijn aan een heffing en dus mogelijkerwijs niet meer concurrerend op de markt in de UK kunnen worden gebracht", zegt hij.

Tijdens de vorige week gehouden top in St. Lucia hebben de regionale leiders besloten dat het particulier bedrijfsleven voortaan een permamente zetel krijgt in hun vergaderingen. "Ik ben blij dat het besef doordringt bij regeringsleiders, dat het de private sector is, die moet opereren in de CSME en niet de overheden. En dat het dus noodzakelijk is dat het bedrijfsleven betrokken wordt bij het integratieproces", aldus MacAndrew, die ook directeur is van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. De afgelopen weken hebben diverse bedrijven die opereren in de CSME, over een dergelijk mechanisme gesproken, onder meer met de premier van Barbados in juni.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina