Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Parmessar wijst op belang proeftuinen

Parmessar wijst op belang proeftuinen

12/07/2019 04:29 - Gilliamo Orban

Minister Rabin Parmessar van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) bezoekt het ressortkantoor van LVV te Houttuin.

Minister Rabin Parmessar van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) bezoekt het ressortkantoor van LVV te Houttuin. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Proeftuinen hebben volgens minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) een belangrijke rol te vervullen in de samenleving. Deze dienen mensen te stimuleren om aan tuin- of landbouw te doen. Dat kan onder andere zorgen voor de voedselveiligheid.

"De wereld verandert enorm en er worden steeds hogere eisen gesteld ten aanzien van voedselveiligheid. Wij moeten de mensen hiervan op de hoogte stellen en ze ook begeleiden", zegt Parmessar. Hij bezocht donderdag het LVV-ressortkantoor te Houttuin en kreeg vervolgens een rondleiding gekregen in het proefstation in die omgeving.

Het ministerie heeft thans landelijk ongeveer twintig proeftuinen. "Helaas moet ik constateren dat een paar proeftuinen niet meer bij LVV horen", zegt de minister. Volgens hem zijn deze van eigenaar veranderd, maar hij kon niet precies aangeven hoe dat heeft plaatsgevonden. Sommige tuinen hebben volgens de bewindsman te kampen met achterstallig onderhoud, omdat deze de niet de nodige aandacht hebben gekregen.

Parmessar wijst erop dat heel veel mensen willen planten, maar niet weten hoe ze dat moeten doen. De proeftuinen kunnen de mensen hiermee helpen. Personen kunnen daar terecht om te leren hoe ze moeten zorgdragen voor plantjes. Ook kunnen mensen ze bij de proeftuinen plantjes kopen tegen redelijke prijzen. Er wordt hiermee geen winst gemaakt.

Er is vergrijzing in de agrarische sector, constateert de minister. "We moeten informatie delen met de gemeenschap wat we allemaal kunnen doen om de mensen een boost te geven. We moeten ze triggeren om een job te doen in de agrarische sector." Humphry Warsodikromo, belast met proeftuinen, onderschrijft de zienswijze van de minister. "We moeten ervoor zorgen dat er meer wordt geplant in het land en dat kan zorgen voor gezond voedsel", stelt hij.

De bedoeling is om dit jaar 100.000 plantjes te leveren aan de gemeenschap. Hij vindt het jammer dat er thans landbouwgrond wordt verkaveld voor bebouwing. Hierdoor worden veel minder groente en vruchten geplant. "Het ressort Houttuin bestaat uit duizend vierkante kilometer land en de helft is reeds verkaveld", aldus Warsodikromo.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen