Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Artsen zeggen vertrouwen in SZF op

Artsen zeggen vertrouwen in SZF op

12/07/2019 00:00 - Ivan Cairo

Minister van Volksgezondheid, Antoine Elias.

Minister van Volksgezondheid, Antoine Elias. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Minister van Volksgezondheid, Antoine Elias, wil opnieuw praten met de Vereniging van Medici in Suriname (VMS), om een oplossing te vinden voor problemen in de relatie tussen medici en het Staatsziekenfonds (SZF). De VMS heeft tijdens een algemene ledenvergadering besloten met ingang van 15 juli de dienstverlening aan SZF-verzekerden te beperken tot cito-gevallen en geen garantie- en verwijsbrieven van het SZF meer te accepteren.

De bewindsman vertelde het parlement donderdag dat hij twee dagen eerder nog een "constructieve" ontmoeting heeft gehad met een vertegenwoordiging van de artsenvereniging. In juni stelde hij voor dat de specialisten voortaan rechtstreeks contracten afsluiten met de ziekenhuizen. Zij hoefden dan geen zaken meer te doen met het SZF, daar dat volgens hun constant voor problemen zorgt.

Op verzoek van de VMS heeft Elias dat voorstel ingetrokken. De minister zegt dat hij de vereniging opnieuw zal vragen of de specialisten niet liever overeenkomsten willen aangaan met de ziekenhuizen waar ze werken. Hun betaling zal dan via de ziekenhuizen geschieden. "Dan heb je de hoofdpijn, tussen aanhalingstekens, van het SZF niet meer en schuift het op het bord van de ziekenhuisdirectie, je directe werkgever", aldus Elias. Hij zegt dat de deur van Volksgezondheid wagenwijd openblijft voor overleg met de medici.

Het VMS-bestuur heeft de leden geadviseerd om de administratieve relatie met het SZF te herzien. "Aangezien een SZF-garantiebrief in de praktijk niet vertegenwoordigt en dekt, waarvoor die zou moeten staan en SZF-verwijsbrieven, -recepten, -laboratoriumaanvragen en overige dat ook niet meer doen", adviseert het bestuur de leden om deze zogenaamde garantiebrieven niet meer te gebruiken ingaande maandag 15 juli.

Hiervoor in de plaats zullen particuliere documenten worden gebruikt. Het staat de patiënt vrij, deze documenten door de medische dienst van het SZF te laten overschrijven of garanderen. Vanaf maandag zullen SZF-verzekerden tot 10 uur 's ochtends behandeld worden, en wel alleen cito-gevallen. Vanaf 11 uur gaan de medici in beraad, voor zover de werkzaamheden dat toelaten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina