Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vissersorganisatie wil ander controlesysteem

Vissersorganisatie voorstander van ander controlesysteem

11/07/2019 08:04 - Gilliamo Orban

Vissersorganisatie voorstander van ander controlesysteem

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het overkoepelende vissersorgaan Suriname National Fisher Folk Organisation (Sunfo) is voorstander van invoering van een ander controlesysteem dan dat van de overheid. Dat verneemt de krant van haar bronnen. Mark Lall, secretaris van het Visserscollectief, dat is aangesloten bij Sunfo wil hierover echter nog niets zeggen, omdat de organisatie vrijdag zal praten met functionarissen van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Het departement is thans bezig met belanghebbenden in de visserijsector om besluiten te nemen over de invoering van het Vessel Monitoring System (VMS). Robert Suete, chief operations officer van Maximum Protective Service (MPS) International, zegt dat Sunfo in 2018, na testen heeft gekozen voor het Automatisch Identificatiesysteem (AIS).

"Het AIS is niet afhankelijk van satellietverbindingen die vaak duur zijn en je hebt altijd intervallen in het signaal, die gemiddeld tien minuten duren. Bovendien: als er bewolking hangt dan zie je niets, maar AIS werkt met VHF-frequenties die door alle obstakels heengaan", legt Suete uit.

De overheid gaat volgens de MPS-topman voor een satellietsysteem. "Een buitenlands bedrijf heeft, totdat wij op de markt kwamen, een prijs van 750 US dollar aangeboden. Merkwaardig genoeg kon die prijs ineens omlaag naar 435 US dollar en dat is ons prijsniveau", zegt hij.

MPS International heeft volgens Suete een controlecentrum dat elk uur van de dag alle scheepsbewegingen tot tweehonderd zeemijl kan volgen. Het marine base station onderhoudt dag en nacht radiocontact met de uitgeruste schepen. "Bij een noodgeval kan zeer snel gereageerd worden."

Het systeem volgt volgens Suete wereldwijd dagelijks 1,3 miljoen schepen. Hij beweert dat de vissersorganisatie zich meerdere malen heeft uitgesproken voor het AIS. "Maar de opposanten onder de stakeholders blijven zich daartegen verzetten en willen de vissers het satellietsysteem door de strot duwen."

De vissers houden zich volgens hem vast aan de mededeling van toenmalig LVV-minister Lekhram Soerdjan in De Nationale Assemblee, dat hij de keuze overlaat aan de vissers, zolang het systeem aan de eisen voldoet. "Dat blijkt nu op losse schroeven te staan, omdat na de wisseling van ministers de kans nu schoon is gezien om de nieuwe minister onvolledig in te lichten", aldus Suete.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina