Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stichting De Stem vordert met accreditatie

Stichting De Stem vordert met voorbereiding accreditatie

11/07/2019 03:58 - Merredith Bruce

Carlo Lansdorf, directeur van stichting De Stem.

Carlo Lansdorf, directeur van stichting De Stem. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - “We dienen vanuit ons geloof, maar de maatschappij stelt eisen en we zijn ook onderdeel van die maatschappij”, zegt Carlo Lansdorf, directeur van stichting De Stem die zich bezighoudt met verslavingszorg. Hiermee verklaart hij de inspanningen die de organisatie nu pleegt voor accreditatie.

De laatste fase - training van het personeel - wordt nu afgewerkt. Het personeel zal het geleerde in de praktijk toepassen en zal daarop worden getoetst. "Na negen maanden moeten we met alle afdelingen klaar zijn", zegt Lansdorf. Het proces tot kwaliteitserkenning is in 2003 ingezet, vertelt hij.

Het begon met de beschrijving van procedures en functies binnen de organisatie. Naderhand heeft De Stem haar deskundigheid opgevoerd door een maatschappelijk werker en psycholoog in dienst te nemen. "Met al deze voorzieningen zijn we een therapeutisch team gaan vormen voor een multidisciplinaire benadering van de verslavingszorg."

De organisatie heeft vervolgens invulling gegeven aan richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid over voorwaarden waaraan een rehabilitatie-instelling moet voldoen. "Daarna kwam de Wet Opvanginstellingen, dus er werden op dat gebied ook eisen gesteld door de overheid." De stichting vangt ook mensen op die begeleiding nodig hebben. Het traject werd vervolgd met het vastleggen van procedures en de formulering van gedragscodes.

"We hebben alles eraan gedaan om de organisatie te laten meeliften in de ontwikkeling die vereist is bij verslavingszorg. Nu, 2019, is het jaar van accreditatie." Bij de training van het personeel die vijf weken duurt, worden opnieuw de processen geëvalueerd die door de jaren heen zijn afgewerkt. Ook eventuele aanpassing van de missie en visie wordt bekeken.

Met het besluit tot kwaliteitserkenning streeft de stichting ernaar eigen inkomsten binnen te halen en daarmee zo min mogelijk afhankelijk te zijn van subsidie. Lansdorf stelt dat de certificering niet alleen de verslavingszorg ten goede zal komen. De Stem houdt zich overigens niet alleen hiermee bezig, maar biedt ook begeleiding aan vrouwelijke slachtoffers van huiselijk geweld en vrouwen die in zware nood verkeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina