Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bedrijfsleven krijgt permanente plek

Bedrijfsleven krijgt permanente plek in Caricom-top

11/07/2019 00:47 - Ivan Cairo

Minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle geeft aan dat Caricom-lidlanden nog huiswerk hebben.

Minister van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle geeft aan dat Caricom-lidlanden nog huiswerk hebben. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het particulier bedrijfsleven zal voortaan rechtstreeks betrokken worden bij de besluitvorming binnen Caricom. Dat is vorige week bepaald tijdens de veertigste Caricom-top in St. Lucia. De regionale bedrijfslevenorganisatie die nog in oprichting is, hield een presentatie voor de Caricom-leiders.

Het besluit om de private sector een permanente zetel te geven tijdens de staatshoofdenvergadering wordt volgend jaar genomen bij de tussentijdse top begin volgend jaar in Barbados, zegt Yldiz Pollack-Beighle, minister van Buitenlandse Zaken. Deze week worden in verschillende lidlanden consultaties gehouden over deze kwestie.

De bewindsvrouw legt uit dat intussen initiatieven worden ontplooid om ook arbeidsorganisaties en de Caricom-jeugdambassadeurs een permanente plek te geven bij de vergadering van de regeringsleiders. Bij de onlangs gehouden top zijn op het stuk van het veiligheidsbeleid vorderingen geboekt. Zo is in die caucus goedkeuring gegeven aan enkele concrete projecten van Impacs, het veiligheidsorgaan van de Caricom.

Minister Beighle stelt dat de lidlanden nog aardig wat huiswerk hebben. Zo moet bepaalde wetgeving nog geïntroduceerd worden, zoals wetgeving om uit misdrijf verkregen zaken van criminelen te kunnen afpakken. Een voorstel van de premier van St. Lucia om een regionaal politiekorps samen te stellen is in bestudering. Niet alle landen lopen daar warm voor.

Tijdens de meeting in Castries is goedgekeurd dat er een regionaal responseteam komt dat zal worden ingezet bij grote calamiteiten. Ook is afgesproken dat er een vaste contributie komt voor het regionaal veiligheidsbeleid. Nu wordt nagegaan hoe dat het beste geregeld kan worden. Onder andere is voorgesteld om een bepaald bedrag aan luchthavenbelasting te heffen. Sommige landen, zoals Barbados en St. Kitts en Nevis, doen dat al. In Barbados wordt op elk vliegticket twee US dollar extra betaald. Dit bedrag gaat in de veiligheidspot.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina