Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geen mediaverbod Rekenkamer

Geen mediaverbod maar bescherming onafhankelijkheid Rekenkamer

10/07/2019 08:19 - Wilfred Leeuwin

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons.

Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings Simons (NDP) verduidelijkt dat aan de media op basis van haar onafhankelijke status, geen mediaverbod kan worden opgelegd. “De media schrijft wat zij wil en daar kunnen wij geen beperkingen opleggen”, zei de DNA-voorzitter dinsdag bij de voortzetting van de behandeling van de nieuwe Rekenkamerwet.

Simons zegt dat de Rekenkamer in de nieuwe wet slechts wordt beschermd op basis van het feit dat dit orgaan een rapportageplicht heeft. Die rapportageplicht kan niet in de media worden gegeven. De media hebben, zoals zij dat ervaart, altijd een andere 'invalshoek', die niet als een rapportage van de kamer kan worden beschouwd. Die rapportage van de kamer wordt formeel gedaan aan het parlement.

Volgens de voorzitter mogen individuele leden van de kamer wel degelijk het rekenkamerverslag in de media bespreken. Alleen geldt dat niet als een uitleg of een verslag van de kamer, maar als van een individueel lid van het instituut. "Het is als een steen die je gooit en je niet weet waar die terechtkomt en wat daarvan het effect zal zijn", zegt Simons. "Ook al wordt schriftelijk antwoord gegeven op vragen van de media, toch wordt er iets anders geschreven."

In de nieuwe Rekenkamerwet gaat het om de officiële rapportage van de kamer over het financieel huishouden van de staat en andere overheidshandelingen, zegt Simons. Dit kan politiek heel gevoelig worden gebruikt, afhankelijk van waar de persoon staat die de informatie geeft of ontvangt. De bescherming ligt erin dat het instituut ervoor wordt behoed in een politiek spanningsveld terecht te komen of een politieke kleur te hebben, terwijl het onafhankelijk behoort te zijn.

Simons die als mede-initiatiefneemster artikel voor artikel de nieuwe wet uitlegde, zegt dat wat haar betreft de rekenkamer aan meer instanties, zoals scholen en andere burgerlijke instanties het verslag mag opsturen en op haar website mag publiceren, omdat officieel verslag aan de samenleving wordt gedaan. Formeel gebeurt dat aan het parlement. Dat komt daarna in een vergadering bijeen om het te bespreken. De DNA-voorzitter zegt dat door de bescherming van de rekenkamer haar onafhankelijkheid gewaarborgd blijft.

Dit is ook het geval bij de rechterlijke macht. "De rechter bespreekt ook niet zijn vonnis met de media. Wij zien wel dat journalisten, advocaten, DNA-leden en andere burgers die er behoefte aan hebben daarover hun commentaar op geven en dat mag", zegt Simons. Haar uitleg kwam nadat bij de discussies onder anderen Raymond Sapoen van de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging wilde weten of de bewoording in het bewuste wetsartikel, niet een beperking of een mediaverbod genoemd zou kunnen worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina