Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Boeing versus Airbus

COMMENTAAR: Boeing versus Airbus

10/07/2019 12:00

COMMENTAAR: Boeing versus Airbus

 

HET LAATSTE WOORD is nog niet gezegd over de keuze van een nieuw toestel voor de mid-Atlantische route van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM). Tegen het advies van de inmiddels geschorste algemeen directeur Gerard Lau in, om de huidige A340 van Airbus te vervangen door een A330-200, koos de Raad van Commissarissen (rvc) voor een Boeing 777-200ER, die in een later stadium moet plaatsmaken voor een Boeing 787-8.

Dit terwijl deskundigen hebben aangegeven dat de deal met de Amerikaanse Boeing de SLM op jaarbasis twee tot drie miljoen US dollar meer kost dan met de Europese Airbus. Zelfs bij die laatste vliegtuigbouwer zijn ze zo verbaasd, dat ze maandag een hoogst ongebruikelijke verklaring hebben uitgegeven waarin ze via een simpele rekensom uitleggen dat de SLM straks onverantwoord veel gaat betalen.

Het kan natuurlijk zijn dat de rvc steekhoudende argumenten heeft voor haar beslissing. Maar die hebben we nog niet gehoord. Wel werd afgelopen zaterdag een persbericht uitgegeven waarin 'de diverse ongegronde berichtgevingen zoals die zijn verschenen in de media' rondom de kwestie-Lau worden betreurd. Dat zou niets te maken hebben met de heibel over Boeing of Airbus, maar wat wel de reden van diens schorsing is, wordt niet gezegd.

In het persbericht krijgen de media er van langs. 'De SLM spreekt de hoop uit dat in het vervolg er verificatie van de verkregen informatie wordt gepleegd bij de daartoe geëigende personen of instanties, alvorens dergelijke berichten te publiceren'. Vervolgens wordt meegedeeld: 'In dit stadium wenst de SLM niet inhoudelijk in te gaan op betreffende casus'. Dat is raar, want waar kunnen media dan wel terecht om de feiten te checken?

Op de achtergrond speelt mee dat in de wereld van de vliegtuigbouwers Boeing momenteel in de hoek zit waar klappen vallen. Nadat op 10 maart van dit jaar een Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines neerstortte, werd al snel een link gelegd met de dodelijke crash met een zelfde type vliegtuig van Lion Air in oktober vorig jaar. De oorzaak lag in een softwareprobleem, waardoor alle toestellen tot vandaag wereldwijd aan de grond worden gehouden.

Het vertrouwen in de vliegtuigbouwer daalde tot een dieptepunt, grote luchtvaartmaatschappijen annuleerden zelfs miljardenbestellingen en stapten over naar Airbus. Er is Boeing en indirect de Amerikaanse regering alles aan gelegen om het tij te keren, waarbij ieder succesje kan worden gebruikt. Dus ook met de kleine SLM. Wat Suriname voor die onvoordelige deal mogelijk in ruil terugkrijgt, blijft speculeren zolang de rvc, en indirect de regering, geen volledige openheid van zaken geven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina