Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Strijkorkest

COLUMN: Strijkorkest

10/07/2019 14:00 - Serieus!?

COLUMN: Strijkorkest

Ivan Cairo  

Vrijwel elke keer wanneer zich een ontwikkeling voordoet die de zweem heeft van een mogelijk corruptieschandaal, krijg ik de indruk dat Suriname bestuurd wordt door een strijkorkest. Op alle niveaus. Steeds weer duikt KabPres, het kabinet van de president, op als de plek van waaruit zaken worden gedirigeerd of waar de strijkers zich genesteld hebben.

Wie de grote boosdoenerdirigent is, is niet duidelijk, maar vaker moet de officieel gekozen dirigent, de president, achter de feiten hollen, brandjes blussen en op tv en persconferenties warrige verhalen komen vertellen om zo de echte boosdoeners in bescherming te nemen. Hoewel wie anderen in bescherming neemt, is in mijn optiek medeschuldig of medeplichtig aan de wandaden die gepleegd zijn of worden.

Denk maar aan zaken waar naar verluidt strijkers onder de tafel hebben opgetreden. Zaken zoals de Chinese trawlers, e-ID, obligatielening, Alcoa, skalians, goudconcessies en nu het Airbus-Boeing-schandaal. Geen wonder dat Asis steeds weer munitie heeft om zijn bewering dat de president een corruptiefaciliterend beleid voert te kunnen blijven uiten.

Iedereen die maar een beetje positie in de overheidsadministratie heeft waar een deel van de besluitvorming plaatsvindt, schijnt driftig met de strijkstok te bewegen, zodat er iets blijft hangen. Het verbaasde me daarom niet toen geluiden opdoken dat 'het kabinet van de president' een voet tussen de deur heeft met betrekking tot de huidige perikelen bij de SLM.

Directeur Lau die kennelijk niet law-law is en als een echte ondernemende snesi naar de centjes, voordeeltjes en winst keek, wilde met Airbus in zee. Iemand op KabPres, zoals wordt beweerd, zou echter harde toezeggingen hebben gedaan aan Boeing. Tegen betaling? Who knows? Dus moest en zou de deal naar Boeing gaan; of dat in de buidel van de SLM zou snijden interesseerde de strijker niet.

Overigens vraag ik me nog steeds af waarom het grote Airbus met een officiële verklaring uitkomt, nadat een deal met het in luchtvaartkringen onbekende en onbetekenende SLM niet door schijnt te gaan. Voelt het bedrijf zich gepakt door andere of misschien dezelfde leden van het strijkorkest, die hun bemiddelingsfee al hebben opgestreken? Waarschijnlijk zullen we dat nooit te weten komen.

Frappant is wel dat de Raad van Commissarissen van de SLM een persbericht uitgeeft waarin wordt gesteld dat de berichtgeving in de media over de schorsing van directeur Lau niet op waarheid berust. Echter maakt de Raad van Commissarissen niet bekend wat de toedracht en de waarheid is; zij draagt zo als officieel orgaan in grote mate bij aan de ruis die wordt betreurd. En zo sjokt de SLM al jaar na jaar van het ene naar het andere debacle en lijkt het traject om uit de rode cijfers te komen steeds langer en langer te worden.

Wanneer de recente ontwikkelingen op een rij worden gezet, dan ontkom ik niet aan de indruk dat er veel meer speelt dan wat tot nu toe in de media is verschenen. Helaas blinkt de regering niet uit in transparantie en zal het niemand moeten verbazen als er straks een cock and bull-verhaal aan de samenleving wordt opgehangen over wat er aan de hand is. Intussen gaat het beruchte gezichtloze strijkorkest rustig door terwijl de burgers als onnozele zielen blijven dansen op de valse tonen.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina