Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouterse: ‘Bezoek Morales historisch en vruchtbaar’

Bouterse: ‘Bezoek Morales historisch en vruchtbaar’

10/07/2019 17:11 - Merredith Bruce

President Bouterse ontvangt een presentje van zijn Boliviaanse ambtgenoot.

President Bouterse ontvangt een presentje van zijn Boliviaanse ambtgenoot. Foto: Stefano Tull  

PARAMARIBO - Het bezoek van de Boliviaanse president Evo Morales aan Suriname is niet alleen historisch geweest maar ook vruchtbaar. Zo stelde president Desi Bouterse woensdag op het Presidentieel Paleis kort na de bilaterale gesprekken met zijn Boliviaanse ambtgenoot, die een bliksembezoek aan Suriname bracht. Hij is dinsdagavond omstreeks elf uur aangekomen en is woensdagmiddag na het bilaterale onderhoud meteen door gereisd naar Rusland.

Bouterse roemde Morales onder meer om de successen die hij in eigen land heeft geboekt voor het plaatselijke volk in zijn algemeenheid en voor de Inheemse gemeenschap in het bijzonder. "Het is de wereld niet ontgaan. We zeggen u dank en vragen dat u op dezelfde voet doorgaat." Hij benoemde de Boliviaanse leider tot Drager van het Groot Lint in de Ereorde van de Gele Ster.   

Bouterse noemde onder meer de prestaties die zijn ambtgenoot heeft geleverd aan de economische ontwikkeling van Bolivia in zijn algemeenheid en het naar grotere hoogten brengen van het Indiaans volk in het bijzonder. "Ik breng u in herinnering dat dit de vierde termijn is van Morales, een man met ruime ervaring."

Ook de Boliviaanse president noemde dit bezoek een historisch moment. "Dit is het eerste officiële bezoek van Bolivia aan Suriname en dat moeten we koesteren." Morales stelde dat Bolivia en Suriname misschien niet zo'n grote bevolking hebben als andere landen in Zuid-Amerika, maar wel 'groot' zijn als het gaat om de humaniteit. "Als kleine gemeenschap in Zuid- en Centraal Amerika lijkt het alsof we kleine stappen maken, maar in werkelijkheid zijn het grote stappen die later van veel waarde zullen blijken."

Suriname en Bolivia hebben dit moment aangegrepen om enkele overeenkomsten te tekenen die onder andere te maken hebben met de wederzijdse afschaffing van de visumplicht en een intentieverklaring voor politieke consultaties tussen de wederzijdse ministers van Buitenlandse Zaken. Morales noemde het visumvrij reizen "een belangrijke stap naar openstelling tot andere delen van de wereld."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina