Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Hele wijken zouden diarree moeten hebben’

‘Hele wijken zouden diarree moeten hebben’

09/07/2019 15:19 - Ivan Cairo

‘Hele wijken zouden diarree moeten hebben’

 

PARAMARIBO - “Als wij mensen met ons water zouden hebben besmet, zou dat niet slechts één gezin zijn. Hele wijken zouden dus diarree moeten hebben, want we leveren geen water aan individuele huishoudens, maar aan complete buurten”. Zo reageert een gebelgde SWM-directeur, Marlon Oosterling, op berichten via sociale media die waarschuwen voor vervuiling van het water van de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) met een bacterie.

In het bericht staat dat een gezin van vier personen, vader moeder en twee kinderen, besmet is geraakt. Een meisje van 7 jaar zou zelfs op de intensivecareafdeling van een ziekenhuis worden verpleegd, terwijl ook een baby van 1 jaar oud is besmet. Oosterling vraagt zich ook af hoe een baby van 1 jaar ziek zou kunnen worden van leidingwater, omdat bekend is dat zuigelingen overwegend babyvoeding krijgen waarvan het water om dat te bereiden eerst wordt verhit.

Oosterling roept de verspreider van het gerucht op om contact te maken met de SWM en aan te geven welk gezin op welk adres is besmet, door welke arts de patiënten worden behandeld en in welk ziekenhuis slachtoffers ter verpleging zijn opgenomen. "Alle kosten en schade zullen wij dragen als dit op waarheid berust", zegt de directeur. Hij roept personen die menen dat ze ziek zijn geworden van het drinken van SWM-water op een klacht bij de politie in te dienen tegen het bedrijf.

In een bekendmaking betreurt de SWM de "valse berichtgeving", omdat deze onnodige commotie in de samenleving veroorzaakt omtrent de betrouwbaarheid van haar water. Benadrukt wordt dat de kwaliteit van het drinkwater nauwlettend wordt bewaakt en dat het laboratorium van de SWM dagelijks controle uitvoert.

Hoewel er volgens Oostburg niets aan de hand is heeft hij alle stations geïnstrueerd om monsters te trekken voor extra lab-onderzoek. Intussen heeft het waterproductiebedrijf bij ziekenhuizen geverifieerd in hoeverre personen die beweren ziek te zijn geworden door drinkwater van de SWM, voor verpleging zijn opgenomen. Bij geen van de ziekeninstellingen is bevestigend gereageerd.

Oosterling zegt de indruk te hebben dat bepaalde personen bezig zijn om paniek te zaaien in de samenleving. Hij voert aan dat de vorige week ook een vals bericht werd gelanceerd als zou een levensgevaarlijke bacterie in het Academisch Ziekenhuis slachtoffers hebben gemaakt. "Nu is het de beurt aan de SWM", verzucht de directeur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen