Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wandelloop mensen met beperking geslaagd

Wandelloop mensen met beperking geslaagd

07/07/2019 00:33 - Merredith Bruce

Deelnemers aan de wandelloop voor mensen met een beperking.

Deelnemers aan de wandelloop voor mensen met een beperking. Foto: Meredith Bruce  

PARAMARIBO - 'Alle deuren ramen open, MOB komt aangelopen!' 'Un opo a bigi doro! NSBS e doro!' Zo galmde het zaterdagmiddag door de straten in de nabije omgeving van het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB) aan de Rode Kruislaan.

Celsius Vieira, hoofd van het MOB, lacht van oor tot oor en loopt zo af en toe langs de groepen om te zien of alles ordelijk verloopt. Op zijn initiatief is er een speciale wandelloop gehouden voor personen met een beperking. Zeker 250 personen van organisaties die zich bezighouden met deze groep hebben hieraan deelgenomen.

"Deze mensen hebben weinig mogelijkheden om actief te sporten of in beweging te zijn", licht Vieira één van de redenen voor deze activiteit toe. De Ware Tijd spreekt hem op het terrein van het Bureau Openbare Gezondheidszorg waar ook het MOB gehuisvest is. Onderwijl maken de deelnemers, van klein tot groot, zich gereed voor de 1km-wandelloop. Aan hun gezichten is te zien dat ze er helemaal zin in hebben.

Vóór vertrek worden er enkele korte toespraken gehouden. "We weten dat er een heleboel uitdagingen zijn en we kijken elke dag hoe die verbeterd kunnen worden. Nu is belangrijk dat we samen de bewustwording vergroten over het feit dat er mensen zijn in onze samenleving, die extra aandacht nodig hebben", stelt André Misiekaba, minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, in zijn toespraak. Na hem voeren ook de directeuren van Volksgezondheid en Sport- en Jeugdzaken kort het woord.

Kort daarop worden ballonnen de lucht in gelaten als startsein voor de loop. Enthousiast lopen of rijden de deelnemers, van wie ook rolstoelgangers, het terrein uit. Een brassband en de militaire kapel zetten het geheel luister bij. Er wordt flink gezongen en gedanst tijdens de loop. De groepen trekken veel bekijks van buurtbewoners. "Ik vind dit geweldig. We komen naar buiten. Laten de mensen zien dat we geen zielige wezens zijn", zegt Marquerita Smith van het Wan Okasi-jongerenbestuur al lopend tegen de Ware Tijd.

Het grootste aantal deelnemers (65) is van de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden (NSBS). Zowel Vieira als andere deelnemers spreekt van een "geslaagde" activiteit. Enkele andere groepen die hebben meegedaan zijn Huize Tyltyl, stichting Matoekoe en Huize Betheljada.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina