Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Modderfiguur

COMMENTAAR: Modderfiguur

06/07/2019 12:00

COMMENTAAR: Modderfiguur

 

MET VEEL BOMBARIE zijn door deze regering de afgelopen jaren projecten aangekondigd, maar die zijn nooit uitgevoerd of al snel in alle stilte gestrand. Voorbeelden te over, daar is al vaak over geschreven. Nu blijkt dat de Regional Sports Academy (RSA) een soortgelijk roemloos einde is beschoren. Het zou hét centrum worden voor de sportontwikkeling in de, met name Caribische, regio.

Dat ook dit project niet van de grond is gekomen, is geen incident bij deze regering. Maar het is vreemd om dan voorafgaand aan de veertigste vergadering van staatshoofden en regeringsleiders van Caricom, die afgelopen week op St. Lucia werd gehouden, president Desi Bouterse in een interview te horen zeggen dat "we met name de jongeren binnen de regio erkenning moeten geven voor hun belangrijke bijdrage aan het bevorderen van een regionale identiteit door de vele prestaties op het gebied van sport en kunst".

Suriname overziet binnen de Caricom de portfolio Gemeenschapsontwikkeling en Culturele Samenwerking, waarbinnen de deelgebieden cultuur, gender, jeugd en sport vallen. Bouterse vindt het "een privilege" dat Suriname deze portfolio coördineert, "omdat het de belangrijkste elementen voor de regionale ontwikkeling heeft". Als hij het een privilege en zo belangrijk vindt, waarom besteedt hij dan nauwelijks aandacht aan de sport- en kunstsector?

Aan de ontwikkeling van sport in eigen land wordt nauwelijks iets gedaan. Talentvolle sporters moeten iedere keer in eigen kring of bij het bedrijfsleven geld bij elkaar bedelen om aan wedstrijden in het buitenland te mogen meedoen. Ook op kunstgebied is het kommer en kwel: het bedrag dat jaarlijks op de begroting wordt vrijgemaakt voor het directoraat Cultuur, stelt werkelijk niets voor en is zeker niet afdoende om ook maar één kunstproject behoorlijk te financieren.

Tot overmaat van ramp worden succesvolle particuliere projecten die lanti geen cent hebben gekost, om politieke redenen de grond ingeboord. Zoals nu dreigt te gebeuren met de Kibii Foundation van Marcel Pinas en andere enthousiastelingen in Moengo. Dat Bouterse desondanks in Caribisch verband durft te beweren dat hij het wel goed voorheeft met de sport- en kunstsector, is te schandalig voor woorden. Suriname slaat hiermee een modderfiguur, want in de omringende landen zijn ze niet gek en weten ze maar al te goed dat het tegendeel waar is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina