Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Wij wachten tot het misgaat om in te grijpen’

‘Wij wachten tot het misgaat om in te grijpen’

05/07/2019 18:12 - Naomi Hoever

‘Wij wachten tot het mis gaat om in te grijpen’

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Er moet beleid worden gemaakt om sociaal zwakke gezinnen te ondersteunen”, vindt sociaal-maatschappelijk werker Judith Valpoort-Vrede. “Wij wachten tot het mis gaat om in te grijpen. We moeten nu opstaan. Niet alles kost geld.” Valpoort-Vrede zegt dat gezinnen beter moeten worden ondersteund. “Vooral eenoudergezinnen en gezinnen in moeilijke situaties.”

De uitspraken van Valpoort-Vrede zijn gebaseerd op de recente gebeurtenis waarbij vijf kinderen om het leven zijn gekomen bij twee verschillende woningbranden in het ressort Latour. "Er is nu een hype, omdat er iets is gebeurd. Wat doen we met de sociale wijken? We moeten iets opzetten met buurtorganisaties voor moeders die geen crèche kunnen betalen. Er moet iets gebeuren in de buurten."

Er moeten meer faciliteiten worden gecreëerd om hulp te bieden, vindt Valpoort-Vrede. Zij is van oordeel dat maatschappelijk werkers niet worden gewaardeerd, terwijl ze wel willen werken. Valpoort vindt dat de overheid een document moet samenstellen waaruit blijkt wat nodig is voor gemeenschappen. "Het ontbreekt aan deskundigheid in de buurten."

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting zegt dat zwakke huishoudens op elk moment contact kunnen maken met het ministerie. Informatie over een bepaalde situatie komt via verschillende kanalen het ministerie binnen. "Wij schakelen de afdeling Algemeen Maatschappelijke Zorg (AMZ) in en sturen 'social workers' erop af".

Tegelijkertijd merkt hij op dat de afdeling Maatschappelijke Opbouw van zijn ministerie beter kan functioneren. "Door gebrek aan middelen en personeel kan dat niet. Ze zouden veel meer kunnen doen dan ze nu al doen." Verder zegt de bewindsman dat er verschillende projecten zijn die met buitenlandse donateurs kunnen worden uitgevoerd.

Hij wijst erop dat wijkkantoren door verschillende regeringen zijn gebruikt als opvangcentrum voor politieke loyalisten. "De achterban van partijen werd daar geaccommodeerd." Misiekaba zegt dat hij daar geen moeite mee heeft, als de personen bekwaam zijn. Hij zegt dat de wijkkantoren ook sociale gevallen kunnen afhandelen, maar voor verdere hulp moet het hoofdkantoor worden aangedaan.

Ook stelt hij dat elke keer dat het ministerie inkomt, daar een sociaal-maatschappelijk onderzoek aan voorafgaat. Sozavo heeft bij wijze van pilot een social map gemaakt van de wijk Goede Verwachting (Wit Boiti). Dit zal in de toekomst ook voor andere gebieden gedaan worden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina